Zo Wiet Oogsten voor de Beste Kwaliteit

Als je een wietplant gaat kweken, werk je toe naar de laatste en belangrijkste fase van de kweek. Wiet oogsten is natuurlijk waar het om draait. Op de juiste manier je wiet knippen, drogen en curen is enorm belangrijk als je gaat voor de hoogst mogelijke kwaliteit. Ook moet je de vraag “wanneer wiet oogsten” kunnen beantwoorden, want te vroeg oogsten wil je niet. Gelukkig ben je op deze pagina beland. We gaan het je allemaal haarfijn uitleggen.


Wiet Oogsten in een Aantal Stappen

Wiet oogsten doe je in vier stappen:

  • Wanneer wiet oogsten – kies het juiste moment
  • Wiet knippen
  • Wiet drogen
  • Wiet curen

Het is belangrijk dat je elke stap goed uitvoert. Als je te vroeg wiet gaat oogsten bevat je wiet nog niet de maximale hoeveelheid cannabinoïden, waardoor je wiet onder andere een lager THC-percentage heeft. Wiet knippen is belangrijk omdat je geen blaadjes tussen je wiet wilt hebben. Wiet drogen is noodzakelijk omdat natte wiet niet rookbaar is. Droog je wiet op de verkeerde manier? Dan kun je de hele oogst verpesten. Wiet curen is een leuk extraatje. Daarmee verhoog je de kwaliteit van je wiet aanzienlijk.

wanneer wiet oogsten
Wiet oogsten.

Wanneer Wiet Oogsten?

Het belang van het juiste moment kiezen bij wiet oogsten is enorm belangrijk. Op je wiet zitten namelijk allemaal trichomen. Dat zijn harskliertjes die vol zitten met cannabinoïden (werkzame stoffen in wiet zoals THC en CBD). Als je wiet niet op het juiste moment oogst, bevatten de wiet trichomen niet de maximale hoeveelheid cannabinoïden en gaat er veel kracht verloren. Daarom is de vraag “wanneer wiet oogsten” zo ontzettend belangrijk.

Wil je een indicatie wanneer je jouw wiet kunt oogsten? Bij het uitzoeken van wietzaadjes krijg je al een goede tip. Bij alle wietzaadjes staat namelijk vermeld hoe lang een wietplant moeten bloeien voordat je kunt oogsten. Staat er bijvoorbeeld “bloeiperiode: 10 weken”? Dan reken je 10 weken vanaf het moment dat je de eerste bloeiharen onder de oksels van je wietplant hebt gespot. Bij buitenwiet zal dat ergens tussen september en begin november zijn omdat je wietplant buiten pas eind augustus kan gaan bloeien. Vanaf dat moment is er namelijk minder dan 14 uur licht per dag. Bij binnenwiet heb je het zelf in de hand. Verander het lichtschema (zorg voor minder dan 14 uur licht per dag) en je wietplant zal gaan bloeien. Een lichtschema van 12/12 is gebruikelijk in de bloeifase.

Op deze manier kun je berekenen wanneer je ongeveer wiet kunt oogsten. Maar om het perfecte moment te kiezen, zal je toch echt goed naar de trichomen op je wiet moeten kijken.

Trichomen Wiet

Wanneer wiet oogsten voor het beste resultaat? Dat kun je weten als je de wiet trichomen gaat bekijken. Daarvoor heb je een wiet microscoop nodig. Zonder zo’n microscoop kun je de trichomen niet zien. Heb je ze eenmaal goed in beeld, dan moet je kijken naar de vorm en kleur van de trichomen op je wiet. Hieronder de drie vormen die je kunt tegenkomen.

  • Zijn de trichomen op je wiet nog doorzichtig? Dan bevatten de harskliertjes nog niet de maximale hoeveelheid THC en andere cannabinoïden. Je wiet is nog niet klaar om te oogsten.
  • Zie je troebele trichomen (melkachtig) en zijn ze nog niet lichtbruin? Dan weet je dat je kunt gaan oogsten. Troebele wiet trichomen bevatten de maximale hoeveelheid werkzame stoffen. Heel belangrijk: wacht niet te lang! Dan worden ze namelijk lichtbruin.
  • Zijn de trichomen lichtbruin / amberkleurig? Dan heb je te lang gewacht met wiet oogsten. De wietplant zet THC nu om in andere stoffen zoals CBN. Deze cannabinoïde werkt lekker kalmerend, maar je wordt minder stoned door de verminderde hoeveelheid THC. Kortom: “wanneer wiet oogsten”? Ga voor troebele harskliertjes!

Alles nog eens rustig nalezen? Bekijk deze blog over het juiste moment kiezen bij wiet oogsten.

trichomen wiet
Wiet oogsten doe je als de trichomen op je wiet er zo uit zien (troebel / melkachtig).

Wanneer Wiet Oogsten Autoflower?

Bij een autoflower kun je uitgaan van dezelfde regels als bij normale wietplanten oogsten. Ook bij een autoflower wietzaadje wordt altijd de bloeiperiode vermeld. Dat is voor jou een hint om te weten wanneer je autoflower wiet kunt oogsten. Gebruik ook bij autoflowering wietplanten een wiet microscoop om de trichomen te bekijken. Alleen dan kun je écht het beste moment kiezen.

Wiet te Vroeg Oogsten

Soms kan het gebeuren dat je wiet te vroeg moet oogsten. Bijvoorbeeld als je toch niet zo blij bent met de geur die wietplanten verspreiden in de bloei. Andere redenen zijn klachten van de buren of oom agent. Natuurlijk kan er ook een storm om de hoek komen kijken die je kostbare wietplant in tweeën breekt. Mocht er in welk geval dan ook bruikbare wiet aan je wietplant zitten? Oogst dit alsnog! Het bevat misschien niet de maximale hoeveelheid cannabinoïden, maar weggooien is meer dan zonde.

We schreven een blog over wiet te vroeg oogsten. Wil je weten wat je allemaal kunt doen met een vroegtijdige wiet opbrengst? Lees dan onze blog: “Wiet te Vroeg Oogsten: Wat Kun je Ermee?

Wiet Knippen

Nadat je het juiste moment hebt gekozen om te oogsten is het tijd voor wiet knippen. Wiet knippen is erg belangrijk omdat je natuurlijk geen blaadjes meer tussen de toppen wilt hebben. Dat ziet er niet alleen mooier uit. Blaadjes tussen de toppen verpesten de smaak van de wiet en geven een scherp gevoel in je keel tijdens het roken. Weg met die bladeren dus!

Wiet Schaar

Hoe wiet knippen? Met een goede schaar! Als je een flinke hoeveelheid wiet moet knippen is het wel zo fijn om een goede wiet schaar in huis te halen. Met een scherpe en stevige wiet schaar die lekker in de hand ligt gaat het allemaal een stuk sneller. Je moet je beseffen dat wiet knippen heel wat uren in beslag kan nemen. Een fijne schaar is dus geen overbodige luxe. Bekijk eens de Verdemax of Leaf Kleen Pro. Die kun je gebruiken voor het grove werk. Voor het precisiewerk kun je beter een kleine Bonsai Schaar gebruiken.

Iemand met handschoenen aan knipt wietplanten
Wiet knippen gaat het beste met een goede wiet schaar.

Hoe Wiet Knippen?

Je kunt wiet knippen op een aantal verschillende manieren. Kwekers maken vaak een keuze tussen wiet nat knippen en droog knippen. Het verschil is heel eenvoudig. Bij nat knippen zorg je dat de wiet al klaar is voor gebruik, voordat je gaat drogen. Bij droog knippen laat je de wiet eerst goed drogen, voordat je gaat knippen. Dan is er nog de automatische knipmachine. Als je zo’n machine in huis hebt hoef je alleen de schutbladeren weg te knippen en de machine doet de rest. Een knipmachine gebruiken komt de kwaliteit van je wiet niet ten goede omdat het de trichomen op je wiet kan beschadigen en er cannabinoïden verloren kunnen gaan tijdens het proces. Hoe wiet knippen op verschillende manieren? We noemen hier de belangrijkste aandachtspunten.

Nat Wiet Knippen

Nat wiet knippen is de meest voorkomende manier omdat het makkelijker is en je toppen er vaak mooier uit komen te zien dan wanneer je alles eerst laat drogen. Het kost alleen ontzettend veel tijd! Bij nat knippen haal je één voor één de grote takken van de wietplant. Vervolgens pak je een tak goed vast en houd je deze rechtop. Als eerst haal je alle schutbladeren weg. Dat zijn de grote bladeren die niet tussen de toppen zitten. Je kunt de schutbladeren het beste verwijderen door ze vlak bij de stam vast te pakken en ze als het ware langs de stam naar beneden te drukken. Alle schutbladeren weg? Dan ga je over naar de suikerblaadjes tussen de toppen. Knip deze er heel voorzichtig tussenuit en zorg dat de toppen niet stuk gaan. Ga ook niet trekken. Dan is de kans groot dat je toppen stuk gaan.

Als je een wiet droognet hebt kun je de toppen één voor één van de takken knippen en ze op het droognet leggen. Heb je geen droognet? Dan zul je de toppen op moeten hangen in een donkere ruimte. Daarover zo meteen meer.

Droog Wiet Knippen

Droog wiet knippen heeft als voordeel dat je wiet er langer over doet om te drogen. Waarom dat positief is? Omdat je wiet daardoor een betere smaak en geur zal krijgen. Nog een voordeel is dat je bij droge wiet makkelijker de suikerblaadjes tussen de toppen weg kunt halen. Als ze goed droog zijn breken ze namelijk bijna vanzelf af.

Hoe droog wiet knippen? Je knipt weer één voor één de grote takken van je wietplant af. Voordat je de takken op gaat hangen om te drogen, haal je eerst de schutbladeren eraf. Precies op dezelfde manier als hierboven beschreven. Als de wiet na ongeveer 2 á 3 weken droog is kun je de suikerblaadjes er tussenuit halen en de toppen van de takken afhalen. Als je wiet droog wilt knippen kun je geen droognet gebruiken. Op een droognet leg je alleen vers geknipte toppen en geen grote takken.

Knipmachine

Er zijn speciale knipmachines die wiet knippen veel makkelijker maken. Een knipmachine kun je vinden op internet. Je hoeft dan alleen de schutbladeren weg te halen en de grootste suikerblaadjes. Vervolgens knip je de toppen van de takken en leg je ze in de knipmachine. De machine gaat als een soort snoeischaar langs de toppen en zorgt ervoor dat de suikerblaadjes uit je toppen verdwijnen. De knipmachine krijgt veel kritiek van ervaren kwekers. Volgens hen zou de machine trichomen slopen en het aandeel cannabinoïden in je wiet verminderen. Het scheelt je aan de andere kant wel een hoop tijd. Het is het overwegen waard bij een flinke opbrengst.

wiet knippen
Nat wiet knippen.

Wiet Drogen

Bij wiet drogen zijn een donkere ruimte, de juiste temperatuur en de ideale luchtvochtigheid van essentieel belang. Is dat niet in orde? Dan kan je wiet zijn kracht verliezen, uitdrogen of erger nog: de oogst gaat schimmelen en alles is voor niets geweest. Bij wiet drogen moet je dus eerst een aantal dingen goed controleren. Neem dit serieus! Je zal niet de eerste zijn die zijn complete opbrengst in de prullenbak ziet verdwijnen. Vink dit lijstje af en je kunt beginnen:

  • Je kunt alleen wiet drogen in een donkere ruimte. Licht breekt namelijk THC af. Dat wil je niet.
  • Geef je toppen genoeg ruimte. Of je nu wiet toppen in een droognet legt of takken vol wiet ophangt aan de waslijn: geef ze de ruimte. Als ze te dicht tegen elkaar aan liggen, kan de wiet gaan schimmelen.
  • Zorg voor een temperatuur tussen de 17 en 21 graden. Zo krijgen vocht en andere stoffen optimaal de kans om je wiet toppen te verlaten.
  • Heel belangrijk: een geschikte luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid is 50%. Ga daar niet ver boven zitten. Als het te vochtig is in de kweekruimte kan je wiet gaan schimmelen en kun je alles weggooien. Een te lage luchtvochtigheid wil je ook niet. Dan kan je wiet uitdrogen.
  • Goede ventilatie is belangrijk. Er moet luchtcirculatie in de droogruimte zijn. Zonder frisse lucht geef je schimmels te veel kans. Zet een kleine ventilator in de ruimte om voor luchtcirculatie te zorgen. Zet de ventilator niet recht op de wiet. Dat zal het droogproces versnellen en dat komt je wiet niet ten goede.

Nu je de basisregels kent kun je gaan drogen. Je hebt de keuze uit meerdere manieren.

Wiet Drogen in een Doos of Kweekruimte

Wiet drogen in een doos is super eenvoudig. Zorg er in ieder geval voor dat je het bovenste lijstje hebt afgevinkt voordat je begint. Vervolgens span je een paar lijnen in een donkere doos of kweekruimte. Hier ga je de takken vol wiet toppen aan ophangen. Dit kun je bij nat wiet knippen doen nadat je alle bladeren, zowel de schutbladeren als de suikerblaadjes, hebt verwijderd en de toppen nog wel aan de takken zitten. Bij droog wiet knippen hang je de takken aan de lijnen nadat je alleen de schutbladen hebt weggehaald. Het voordeel van wiet drogen in een doos is dat je de doos altijd in een ruimte kunt zetten waar de omstandigheden gunstig zijn. En het is er natuurlijk altijd donker.

Meer weten? Lees het stappenplan in deze blog over wiet drogen!

wiet drogen
Wiet drogen in een doos of in een kweekruimte ziet er ongeveer zo uit.

Drogen in een Droognet voor Wiet

Een droognet voor wiet is een super handig kweekaccessoire. Je kunt een droognet ophangen in een ruimte waar de omstandigheden goed zijn voor wiet drogen. Je kunt een droognet alleen gebruiken als je wiet nat gaat knippen. Nadat je alle bladeren hebt weggehaald en de toppen van de takken hebt geknipt, kun je ze verdelen over de verschillende lagen van een het droognet. Zorg dat de toppen elkaar niet raken en je wiet wordt op een natuurlijke manier snel droog. Tip: hussel om de paar dagen even de toppen op elke laag van het droognet. Zo krijgt iedere kant evenveel kans om goed te drogen.

Hoe Lang Moet Wiet Drogen?

Hoe lang moet wiet drogen is een vraag die erg vaak gesteld wordt. Je ziet je groene goud al liggen en wilt niet anders dan het roken. Maar wees geduldig. Laat je wiet op een natuurlijke wijze drogen voor het beste resultaat. Onder ideale omstandigheden en met behulp van een droognet kan het drogen op z’n minst 9 dagen duren en maximaal drie weken. Ga je wiet drogen in een doos of in een kweekruimte? Dan zal je wiet niet eerder klaar zijn als 12 dagen. Doorgaans duurt wiet drogen niet langer als 24 dagen.

Doe de knaktest om te bepalen hoe lang wiet moet drogen. Als je takken aan een lijn hebt hangen is de knaktest het makkelijkste. Pak om de paar dagen een tak en probeer deze te breken. Kun je het takje buigen? Dan is je wiet nog niet klaar. Hoor je duidelijk een knak? Dan is de wiet klaar voor gebruik. Mits je nog wilt curen. Hoe lang moet wiet drogen als je de topjes al van de takken hebt afgehaald? Voel en ruik goed aan de topjes. Als je denkt dat ze klaar zijn kun je ze indrukken. Als je niets hoort knakken of breken is de wiet nog vochtig en zal je nog even moeten wachten.

wiet curen
Wiet curen.

Wiet Curen

De laatste stap van wiet oogsten is wiet curen. Wiet curen is een handig trucje om de kwaliteit van je wiet te verhogen. Door wiet op te slaan in een luchtdichte ruimte onder de juist luchtvochtigheid kun je de wiet laten uitharden. Daarvoor heb je bijvoorbeeld een weckpot of een Tightvac nodig en een vochtregelaar die de ideale luchtvochtigheid voor je vasthoudt. Na verloop van tijd zal je merken dat je wiet lekkerder ruikt en beter smaakt. Hoe dat precies zit lees je in deze blog: “Wiet Curen Zoals Het Hoort“.

Deel op: