5 Tips om te Voorkomen dat je Wietplanten worden Weggehaald

Je hoort het zo vaak. De politie die iemand zijn planten komt weghalen. Of hij er nou één of vijf heeft, voor medicinaal gebruik of niet: dat maakt niet uit. Als de ‘wiet politie’ een reden heeft om ze weg te halen, is al je werk voor niets geweest. Om pijn en verdriet te voorkomen schiet wiet-info te hulp met vijf handige tips. Lees ze goed door en voorkom dat je wietplanten worden weggehaald. Ook spijkeren we je nog even bij over de wet rondom wietplanten kweken. Hoeveel wietplant mag je eigenlijk hebben?


Wetgeving: Hoeveel Wietplanten Mag Je Hebben?

De wetgeving rondom wietplanten kweken is voor veel mensen niet duidelijk. Dat komt mede door het gedoogbeleid dat nogal raar in elkaar steekt. De vraag “hoeveel wietplanten mag je hebben” heeft dan ook meerdere antwoorden.

In principe mag je tot vijf wietplanten hebben in Nederland. Maar!… Dat wil niet zeggen dat je overal maar vijf wietplanten mag neerzetten. Deze vijf wietplanten worden namelijk gedoogd, zolang je geen professionele apparatuur gebruikt én je niemand tot last bent met je wietplanten. Gebruik je bijvoorbeeld een speciale kweektent of kweeklampen? Dan ben je dus al fout bezig. En ruiken de buren je wietplanten of zijn ze zichtbaar voor de overbuurvrouw? Dan kan zij aangeven dat ze er last van heeft en ben je opnieuw fout bezig. Zolang je niet meer dan vijf planten hebt wordt je niet vervolgd. Heb je meer planten? Dan kun je een straf opgelegd krijgen van maximaal vier jaar gevangenisstraf en/of een boete tot maximaal €67.000. Wees gerust: voor deze uitersten moet je wel een flinke wietplantage hebben.

Kortom: het antwoord op “hoeveel wietplanten mag je hebben” heeft eigenlijk twee gezichten. Je mag vijf wietplanten kweken, zolang je niemand tot last bent en ‘hobbymatig’ kweekt. Dus zonder professionele hulpmiddelen. Dat is waar de wetgeving in Nederland op neerkomt. Voor medicinale wiet kweken gelden precies dezelfde regels. Het komt heel soms voor dat een rechter de medicinale wiet kweker in het gelijk stelt, maar zeker niet wanneer andere mensen duidelijk last hebben van deze medicinale wietplanten.

Hoeveel Wietplanten mag ik hebben in een Huurhuis

Woon je in een huurhuis? Dan zitten er nog wat haken en ogen aan de wetgeving. Althans, eigenlijk is die precies hetzelfde. Alleen heb je te maken met de regels die opgesteld staan in je huurcontract. In 9 van de 10 gevallen mag je namelijk helemaal geen wietplanten kweken in een huurhuis. Helemaal niks. Ook al heb je alles netjes met de buren besproken en gebruik je geen professionele hulpmiddelen. Als je huisbaas erachter komt, kun je uit je woning gezet worden. Kijk dus uit met wiet kweken in een huurwoning. Je kunt hier ook een flinke boete voor krijgen. Informatie hierover kun je vinden in je huurcontract. 

Er is dus maar één antwoord op “hoeveel wietplanten mag je kweken in een huurhuis”. Namelijk: 0.

Disclaimer: de bovenstaande informatie is geen garantie. Het kan gebeuren dat je wietplanten alsnog worden weggehaald, ook al houd je je aan de regels. Hetzelfde geldt voor de volgende 5 tips. Je doet er goed aan om deze tips op te volgen. De kans dat oom agent langskomt wordt kleiner. Het geeft echter geen 100% zekerheid.

Wietplanten

Voorkom dat je wietplanten worden weggehaald! 5 Tips

Wil je voorkomen dat de politie met een schaar langs komt? Dan is het handig om de onderstaande vijf tips goed door te lezen. Je maakt de kans kleiner dat je geliefde groene dames worden weggehaald. Daarnaast maak je wiet kweken veiliger voor jou én je omgeving. Doe er je voordeel mee. 

1: Ken de wet

We hebben hierboven al het een en ander uitgelegd over de wetgeving rondom wietplanten kweken. Voordat je begint met kweken is het handig om hier goed van op de hoogte te zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Niet alleen als het gaat om kweken, maar ook voor bezit en export zijn bepaalde regels. Lees ze allemaal door!

2: Kweek hobbymatig en kleinschalig

We begrijpen heel goed dat het water je in de mond loopt wanneer je foto’s of filmpjes ziet van reusachtige wietplantages. Allemaal erg leuk en vast ook winstgevend, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Met een grote wietplantage loop je een groot risico om gepakt te worden. Of het nou op je zolder is, ergens in een loods of in het bos: doe het niet! Als je wordt gepakt krijg je een flinke straf en ben je veel geld kwijt. Misschien is de tweede tip van ons lijstje overbodig, maar knoop hem toch goed in je oren.

3: Overweeg vooraf of je veilig kunt kweken en of je mensen tot last bent

De beste manier om te voorkomen dat je wietplanten weg moeten is vooraf overwegen. Maak geen overhaaste beslissingen. In veel gevallen dat mensen hun wietplanten kwijtraken, zien we dat ze niet goed hebben overwogen voordat ze begonnen. Stel jezelf de volgende 5 vragen:

  1. Kan ik veilig wietplanten kweken? Is er geen kans op brand of omvallende stelages?
  2. Heeft mijn omgeving (buren zijn heel belangrijk) er problemen mee als ik wiet ga kweken? Ben ik hen tot last?
  3. Wonen er kinderen in de omgeving?
    Dit is één van de meest voorkomende redenen om een kweker te verlinken, blijkt uit ervaringen. Mensen willen simpelweg niet dat hun kinderen in aanraking komen met cannabis. Daarnaast weten mensen niet of er illegale handel gaande is of andere onveilige taferelen kunnen voorkomen die hun kinderen kunnen raken. Vaak geldt: “alles voor de kinderen”, dus ook de buurman verlinken.
  4. Wie kan zien dat ik wiet aan het kweken ben? Staan mijn wietplanten in het zicht van anderen?
  5. Zorg ik voor geuroverlast met mijn wietplanten? Gaat de buurman mijn wietplanten ruiken als hij in de zomer buiten zit?

Dit zijn allemaal logische vragen die je jezelf kunt stellen voordat je wietplanten gaat kweken. Houd altijd in het achterhoofd dat iemand anders kan denken dan jij. Je zult er zelf misschien geen last van hebben als jouw buurman wiet kweekt. Maar iemand met 3 jonge kinderen, die verderop in de straat woont, misschien wel. Probeer je in te leven in een ander. Kun je één van de volgende vragen met ja beantwoorden? Begin niet aan wietplanten kweken om teleurstellingen te voorkomen!

wietplant boze buurman

Voorkom een boze buurman! Overweeg of het handig is om wiet te kweken, voordat je begint!

4: Hoogte van je wietplanten: zorg dat ze niet zichtbaar zijn

Wietplanten worden vaak weggehaald omdat ze zichtbaar zijn voor anderen. Best logisch als je er niet van houdt. Zit je lekker een boekje te lezen in de tuin, komt er een geurende wietplant over de schutting kijken. Dat willen sommige mensen gewoon niet. Dus: heb je het idee dat je buren liever geen wietplanten zien? Kweek dan een kleine wietplant op een plek waar hij minder zichtbaar is. Twee tips:

  • Je kunt bij het uitkiezen van je wietzaadje kijken naar hoe hoog de plant ongeveer gaat worden. Bij de betere wietzaden shops kun je heel eenvoudig filteren op hoogte. Kies bijvoorbeeld voor maximaal 1,50 meter en zet de plant ergens in de hoek van de tuin. Dan is de kans dat iemand ze kan zien al een stuk minder. 
  • Om je alvast een voorzetje te geven: indica-wietplanten blijven doorgaans kleiner dan sativa-soorten. Ook autoflowers staan erom bekend dat ze meestal niet zo groot worden. Kies dus bijvoorbeeld voor een indica-dominante autoflower. Dan blijft hij meestal wel onder de schutting.

5: Wietgeur beperken

Het is natuurlijk het meest pijnlijk wanneer je wietplanten weg moeten wanneer ze net lekker in de bloei staan. Je ziet de toppen groeien en je hoeft nog maar een paar weken. Een zeer belangrijke tip: voorkom geuroverlast

Geuroverlast is buiten erg moeilijk te voorkomen. Wat je kunt doen is een wietsoort kiezen die wat minder geur afgeeft dan andere wietplanten. Het zal natuurlijk niet alle geur maskeren, maar het wordt wel iets minder. Ook kun je kiezen voor een kas met ventilatie. Al is dat wel een hoop werk voor een buitenkweek. Ga je binnen kweken? Dan is geuroverlast sneller te voorkomen door middel van een koolstoffilter of andere hulpmiddelen. Lees “hoe voorkom je wietlucht in huis” voor meer tips.

Binnen wiet kweken zonder enige last van geur? 100% brandveilig en discreet? Bekijk eens de MiniGrox Kweekkast. Onze favoriet! Deze zal oom agent nooit ontdekken.

minigrow kweekkast

MiniGrow Kweekkast

Meer Tips voor de Beginnende Wietkweker

Nu we je voorzien hebben van advies omtrent het voorkomen dat je wietplanten worden weggehaald, kun je zelf gaan overwegen of het verstandig is om te gaan kweken. Denk je dat het kan en houd je het allemaal binnen de regels? Dan kan het beginnen! Wil je tips voor beginnende kwekers? Lees dan deze blog. Heel veel succes!

Deel op: