Het komt vaak voor dat wietplanten ‘paarse steeltjes’ krijgen. Growers en kwekers zitten met de handen in het haar. Waar komt het vandaan? Hierover bestaan verschillende theorieën. Sommige kwekers roepen dat het geen kwaad kan, anderen zeggen dat het komt door een verkeerde temperatuur. De waarheid is dat het meerdere oorzaken kan hebben. Wij schieten te hulp bij paarse steeltjes.
Paarse Bladstelen
Vaak ziet men bij wietplanten paarse bladstelen. Nee, dat komt niet omdat je per ongeluk Purple Haze hebt gepland, of omdat de smurfen zijn langs geweest. Het komt vaak door maar 1 ding: een fosfor tekort. Fosfor is een van de belangrijkste bouwstenen van de wietplant. Een tekort hiervan resulteert in een andere chemische reactie van stikstof dan gebruikelijk is in een plant. De oorzaken van een fosfor tekort kunnen zijn:
- Kou
Bij een temperatuur onder de 20 graden verplaatst fosfor zich minder snel in de wietplant. Komt de temperatuur onder de 17 graden, dan verplaatst fosfor zich bijna helemaal niet meer in een plant. Onder die temperatuur groeit een wietplant dan ook niet tot nauwelijks.Ook in de nacht groeit een plant en moet de temperatuur nooit lager zijn dan 20. Elke minuut dat de temperatuur daaronder komt betekent vermindering van de eindopbrengst. Houd daarom je planten op temperatuur. Dag in, dag uit. - Te hoge pH-waarde
Als de pH-waarde in het medium (aarde of andere basis) boven de 6.0 komt, dan wordt fosfor minder opgenomen door de plant. Komt de pH-waarde in het medium boven de 6.5… je raadt het al. Dan wordt fosfor nauwelijks tot niet opgenomen door de plant.De pH-waarde in de grond van je wietplant laten dalen is helemaal niet moeilijk en ook niet duur. Zogenaamde pH min producten bestaan uit 100% fosforzuur en zijn super makkelijk in gebruik. - Slechte plantenvoeding
Fosfor heb je in allerlei vormen en dat heeft te maken met de oorsprong van de stof. De kwaliteit van fosfor bepaalt de opneembaarheid, concentratie en mengbaarheid. Er zijn veel producenten van plantenvoeding die gebruik maken van goedkope fosfor waardoor er geen hoge concentraties mogelijk zijn en ze gauw gaan binden met andere stoffen. Denk daarbij aan kristalliseren, vergipsen en aan korsten op het medium van de plant. Dat willen we niet.Tekorten worden vaak aangevuld door fosforzuren te gebruiken als pH min. Slechte plantenvoeding bevat in plaats daarvan vaak stoffen als salpeterzuur, wat niet goed is voor een plant. Al helemaal niet voor een gevoelige wietplant. Gebruik daarom altijd plantenvoeding van goede kwaliteit zoals dat van Plagron. Gegarandeerd goede voeding en een prima prijs-kwaliteitverhouding.
Andere Oorzaken
Naast een tekort aan fosfor zijn er nog een aantal minder voorkomende oorzaken. Zo kunnen paarse steeltjes ook het resultaat zijn van een gestreste plant. Stress bij een plant kan heel veel verschillende oorzaken hebben, waaronder ook de bovengenoemde temperatuur kwestie.
Nog een oorzaak is wortelschade. Schade aan de wortels heeft veel meer gevolgen voor je plant. Je kunt dit voorkomen door een goede vertakking van de wortel te stimuleren in de vroege levensfasen van de wietplant. Er zijn speciale wortelstimulatoren die precies dat doen. In sommige gevallen kun je zelfs de schade herstellen, maar voorkomen is beter dan genezen.
Vooral bij binnenkweek kunnen paarse bladstelen voorkomen door een lage luchtvochtigheid. Dit heeft vaak te maken met afzuigers die vocht uit de ruimte trekken. De plant probeert zichzelf dan te beschermen en sluit zich af. Met paarse steeltjes tot gevolg. De luchtvochtigheid bij wietplanten dient tijdens de groei zo hoog mogelijk te zijn en tijdens de bloei tussen de 40 en de 60 procent.
Overige Bladproblemen
Heb je meer problemen met de bladeren van je wietplant? Op de blogs van Dutch-Headshop vind je alle informatie die je nodig hebt om je wietbladeren gezond te houden. Alles voor een goede oogst!