Overbelichting bij Wiet Kweken

Er wordt vaak gezegd dat je een wietplant nooit té veel licht kunt geven. Maar klopt dat ook? Zitten er gevolgen aan overbelichting van wietplanten? We deden onderzoek en struinden het internet af naar ervaringen van kwekers en hebben het antwoord!


Duisternis nodig om in Bloei te Komen

Over één ding zijn we het allemaal eens. De belangrijkste factor bij wiet kweken is zonder twijfel: licht. Dus je zou denken dat ze daar niet genoeg van kunnen krijgen, toch? Zonder licht kan een plant inderdaad niet groeien of bloeien. In de groeifase heeft een wietplant minimaal 14 uur licht nodig. Eigenlijk meer. Om in bloei te komen heeft een wietplant minimaal 10 tot 12 uur duisternis nodig. In de overgangsfase van groei naar bloei kun je de planten dus zeker overbelichten. Dat is niet de bedoeling. Tenminste, niet als je de plant wil laten bloeien dus.

In de groeifase, heeft een wietplant zoals gezegd minimaal 14 uur licht nodig. Maar, je mag de wietplant ook meer lichturen geven. Je zou zelfs kunnen denken aan 24 uur per dag. Dat wietplanten een rustperiode nodig hebben, is voor deze kwekers nonsens. Door de wietplant 24/7 te belichten, zal hij sneller gaan groeien. Of dit opweegt tegen de stroomkosten, is nog de vraag. Maar vast staat wel dat je een wietplant niet kunt overbelichten in de groeifase, mits je jouw lampen er niet te dicht boven hangt. Daarover later meer.

Let op: als een wietplant meer licht krijgt, heeft het meer voedingsstoffen nodig om dit te kunnen verwerken. Geef in dit geval plantenvoeding!

Wietplantjes onder kunstlicht

Overbelichting bij Wiet

Wietplanten kunnen enorm veel licht aan. Te veel licht komt daarom ook bijna nooit voor. Toch zijn er een aantal fases waarin je moet uitkijken. Naast de overgangsfase is er nog een fase waarbij je te veel licht kunt geven, namelijk tijdens het stekken. Kijk uit met overbelichting bij hele jonge plantjes. Als je de wietplant dan te veel licht geeft door je kweeklamp er te dicht op te hangen, kun je de groei van het plantje tegen gaan. Jonge plantjes kunnen als gevolg van overbelichting gele, verdikte en verbrande blaadjes krijgen. De plant gaat zichzelf in de weg zitten en in het ergste geval kan het groeistilstand opleveren. Houd daarom altijd genoeg afstand bij stekken of zaailingen.

Naarmate de plantjes groter worden of neigen te strekken kun je gaan zakken met de lamp. Op dat moment is overbelichten bijna onmogelijk. Wietbladeren die verbranden… dat gebeurt wel vaker. Dit is het gevolg van overbelichting door een kweeklamp die te dicht op de plant hangt.

Heb je moeite met stekken / zaailingen? Onze tip: de Spongepot!

Spongepot

Kweeklamp te Laag of te Hoog – Gevolgen

Hoewel wietplanten dus erg goed tegen licht kunnen, moet je uitkijken met de warmte die de lampen afgeven. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat je bladeren verbranden. HPS kweeklampen tot en met een wattage van 600 watt zijn doorgaans prima voor wietplanten. Kom je daar boven? Dan is de kans aanwezig dat ze de hoeveelheid licht niet aankunnen. Let altijd goed op de temperatuur die de lamp uitstoot. Te hoge temperaturen zijn niet alleen slecht voor het blad en de internodus (stukjes stam tussen de stelen), maar het is daarnaast ook gevaarlijk. Zorg er daarom altijd voor dat je lamp op de juiste hoogte hangt. Te laag is gevaarlijk, te hoog kan de wietplant doen strekken, wat hem onder andere slap maakt.

De hoogte van een LED kweeklamp kan erg variëren door het type spectrum, het vermogen en nog meer andere factoren. Bij een HPS lamp is daarvoor een vaste formule. Voor meer informatie over de hoogte van een HPS kweeklamp verwijzen we je door naar onze blog: “Wiet Kweken: HPS Lamp en Voorschakelaar Aansluiten”.

Deel op: