De wereld wordt iedere dag een stukje groener. Steeds meer landen kiezen voor het (deels) legaliseren van wiet. Noem bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Dat land maakte in 2018 wiet legaal voor persoonlijk gebruik. Telen mocht ook, alleen de verkoop lag nog aan banden. Nu, een paar jaar later, plukt Zuid-Afrika daar de toppen vruchten van. De regering onthult een plan waarmee de cannabisindustrie 25.000 nieuwe banen en meer dan een miljard euro omzet per jaar kan opleveren. Hoe zit dat en waarom gebeurt dat niet in Nederland?
Wiet Legaal in Zuid-Afrika?
In 2018 besloot de Zuid-Afrikaanse regering cannabis te legaliseren voor recreatief gebruik. Ook het commercieel kweken van cannabis voor medicinaal en industrieel gebruik werd toegestaan. Daarmee werd gelijk het doel van deze actie verklapt: de export van het groene goud vergroten en daarmee geld verdienen. Zuid-Afrika verkeert in een financiële crisis. Elk middel om de economie te stimuleren wordt aangepakt. Al waren er wel demonstraties en tal van activiteiten voor nodig om de kogel door de kerk te krijgen. Nu blijkt dat wiet legaliseren een grote rol kan spelen in het versterken van de economie.
Professionele wietplantage.
Plannen Cannabisindustrie na Wiet Legaliseren
De regering van Zuid-Afrika komt namelijk met een masterplan om de cannabisindustrie wat kracht bij te zetten. Het Ministerie van Landbouw, Landhervorming en Plattelandsontwikkeling heeft de afgelopen twee jaar een strategie bedacht om het kweken van wiet te industrialiseren en commercialiseren. In het plan staat dat het de vorm van de cannabisproductie in de Verenigde Staten en Canada wilt overnemen. Van bedrijfsvoering tot kweektips en allerlei andere zaken zijn te lezen in het plan. Ze pakken voorbeelden van over de hele wereld. Opvallend en pijnlijk feitje? Nederland, vroeger de cannabis hoofdstad van de wereld, wordt niet in het plan genoemd als bron.
Het doel van masterplan is duidelijk. “De vestiging van de cannabisindustrie zal leiden tot diversificatie van de economie. Het zal de economische groei vergroten, banen creëren en armoede verlichten”, aldus het ministerie. Wettelijke beperkingen en bedreigingen van overname door grote buitenlandse bedrijven wordt als gevaar gezien. De regering wilt ook kleine boeren betrekken in het plan. Er is zelfs een speciaal plan bedacht voor de kleinere bedrijven.
Ook kleine boeren worden betrokken in de plannen van de Zuid-Afrikaanse regering.
Nieuwe Banen en Miljoenen Omzet
Wiet is legaal in Zuid-Afrika en er is een groot plan gemaakt voor de cannabisindustrie. Het moet alleen nog uitgevoerd worden. Althans, in Zuid-Afrika wordt er al op grote schaal commercieel wiet gekweekt. Het plan moet deze ontwikkeling in een stroomversnelling brengen. Zuid-Afrika hoopt met de cannabisindustrie zo’n 10.000 tot 25.000 nieuwe banen te creëren. Daarnaast wordt de omzet geschat op meer dan een miljard euro per jaar (28 miljard rand). Mocht dit lukken, kun je met zekerheid zeggen dat de legalisatie van cannabis zijn vruchten afwerpt en het misschien ook wel een goed idee is voor andere landen in de wereld.
Goede Kwaliteit Wiet
In de plannen van het Ministerie van Landbouw, Landhervorming en Plattelandsontwikkeling valt te lezen dat ze cannabis willen gaan kweken van de hoogst mogelijke kwaliteit. Er moet gewerkt worden met de best mogelijk kwaliteit wietzaadjes. Kennis moet over de hele wereld vergaard worden en toegepast op de eigen plantages. Ook moet er tijdens het hele proces, net als in de moderne Amerikaanse en Canadese cannabisindustrie, gecontroleerd en getest worden op kwaliteit. Als klap op de vuurpijl moet alles duurzaam en milieuvriendelijk.
Alle wiet moet uitvoerig gecontroleerd en getest worden. Voor, tijdens en na de kweek.
Waarom in Nederland Wiet Legaliseren?
Als je deze plannen leest, vraag je je misschien af wat we in Nederland aan het doen zijn. Waarom legaliseren wij cannabis niet en zetten we een prachtige cannabisindustrie op touw? We hebben immers ontzettend veel kennis en meer middelen dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika.
Voor de duidelijkheid. Wiet is in Nederland niet legaal. De wetgeving rondom cannabis wordt bij ons geregeld in het gedoogbeleid. Wiet bezitten, kweken en gebruiken is niet legaal. Het wordt alleen gedoogd. Nederland is wel bezig met een wiet experiment. Het plan is om in 10 gemeenten te testen met door de Staat gekweekte en gecontroleerde wiet. Als je dat vergelijkt met de plannen uit Zuid-Afrika of de snelheid waarmee de Verenigde Staten bezig zijn met de legalisatie van cannabis, kun je concluderen dat we achterlopen.
Andere Landen waar Wiet Legaal is
Zoals gezegd: de wereld zal iedere dag een stukje groener worden. Steeds meer landen decriminaliseren of legaliseren wiet. In nog meer landen wordt medicinale cannabis toegestaan en gebruikt in de gezondheidszorg. Kunnen we over een aantal jaar overal ter wereld een stickie roken?