Als je autoflower wietzaadjes kiest voor binnen kweken, heb je het voordeel dat je geen ingewikkelde lichtschema’s hoeft toe te passen om je wiet te laten bloeien. Maar wat zijn de voordelen van autoflower buiten kweken? Is het niet handiger om buiten grotere planten te kweken? Het blijkt dat het maar net is wie je dat vraagt. Dit zijn de meest gehoorde voordelen van buiten autoflower wiet kweken!
Kalender niet nodig
Hét speerpunt van autoflower wiet is natuurlijk dat je geen rekening hoeft te houden met de datum waarop je wiet buiten zet. Nou ja, zolang het niet meer vriest, zit je goed! Omdat autoflowers vanzelf gaan bloeien na twee tot vier weken, hoef je niet op de kalender te kijken of het wel uitkomt met het seizoen. Je kunt zelfs de meest zonnige weken uitkiezen. Waar andere soorten wietplanten dagelijks meer duisternis nodig hebben als startschot voor bloeien, gaan autoflowers naadloos over in de bloeifase. Om die reden zijn autoflowers zeer geschikt voor zowel beginners als kwekers die haast hebben.
Autoflower buiten snel klaar!
Een ander groot voordeel van autoflower buiten kweken is dat ze sneller klaar zijn voor de oogst dan fotoperiode wiet. Met een groei van ongeveer 3 weken en een relatief korte bloeiperiode, hoef je dan ook niet lang te wachten op je zelfgekweekte autoflower wiet. De bloeiperiode varieert overigens per soort. Zo zijn er autoflowers met een bloeitijd van 5 of 6 weken als Auto Pineapple Express en Northern Light Automatic. Maar ook een bloeiperiode van 12 weken is mogelijk met bijvoorbeeld Northern Haze Express. Is een korte bloei voor jou belangrijk? Let dan op de bloeiperiode bij de aanschaf.
Geen natte herfst = Minder kans op schimmel
Als je wietplant al voor de herfst klaar is met bloeien, heeft dat als voordeel dat er minder kans is op schimmel en rot. Zeker in de late herfst wordt er vaak meer regen verwacht. En op zo’n herfststorm zit je al helemaal niet te wachten. Dan is het toch mooi dat je autoflower wietplanten al klaar voor gebruik zijn? Als de planten van je vrienden nog aan het afbloeien zijn in slecht weer, zit jij al lekker aan de dope.

Kweek meerdere wietplanten na elkaar
Hoewel een korte bloeiperiode misschien niet altijd de hoogste opbrengst biedt, kun je met buiten autoflower kweken wel enorm veel opbrengst in een jaar genereren. Daar zijn twee manieren voor. Ten eerste kun je na het afbloeien van je eerste plantje gelijk de volgende in dezelfde pot zetten. Wel met nieuwe aarde natuurlijk, want een wietplant heeft als het goed is de aarde en voeding helemaal uitgeput.
Zeg dat je 10 weken nodig hebt voor de eerste lichting wiet en je zet op 1 mei al je autoflower buiten. Dan kun je op 10 juli al oogsten en gelijk weer een wietplantje neerzetten. 10 weken later is het 18 september: je wiet is ruim op tijd voor de natte herfst die we tegenwoordig vaak krijgen. Wel dien je voor deze wisseltruc alvast te ontkiemen en je zaailing sterk genoeg te maken voordat de dames naar buiten gaan. En als je ze gaat voorgroeien onder een lamp, kun je wel 3 kweekjes achter elkaar buiten zetten!
Kweek meerdere wietplanten naast elkaar
De tweede manier heeft op het eerste gezicht weinig te maken met een korte bloeitijd, maar meer met de beperkte ruimte die een autoflower vaak inneemt. Daarom wordt de Sea of Green (SoG) kweektechniek toegepast. Meerdere planten worden dan dicht tegen elkaar aangezet om een egaal bladerdek te creëren.

De Sea of Green heeft als doel om het nuttige oppervlak dat licht kan opvangen zo groot mogelijk te maken. Toch heeft deze techniek ook een nadeel. Het aantal wietplanten neemt al snel toe tot boven de vijf planten. En dat vormt een risico voor vervolging als je wordt gesnapt door de politie of door onvriendelijke buren.
Autoflower buiten vs. Fast Flowering
Niet zo lang geleden werd een nieuwe term verzonnen om wietplanten aan te duiden: fast flowering. Dat zijn snel bloeiende wietplanten die evengoed langere nachten nodig hebben om te bloeien. Ze hebben een bloeiperiode die vergelijkbaar is met de snelste autoflowers, maar als je een fast flower buiten zet, zal ze pas rond eind augustus gaan bloeien. In Nederland wordt het ‘s nachts pas in deze periode lang genoeg donker.
Wil je weten wat fast flowering wietzaadjes precies zijn en voor welke kweek je ze goed kunt gebruiken? Lees dan de blog.