Guerilla Kweek Wietplantage Tips & Tricks

Als een ninja in legerkleding loop je door het bos. Gewapend met schep, wat tuinaarde en wietzaadjes ben je van plan om wiet te kweken op openbare grond. Intussen vraag je je af of deze “Guerilla Kweek” wel een goed idee is. Wat zijn de risico’s, voor- en nadelen van een kleine wietplantage op een plek die niet van jou is? In dit artikel gaan we dieper in op guerilla wiet kweken.


Wat is een Guerilla Kweek?

Guerilla kweek of guerilla gardening is een mooie benaming voor “in het wild kweken”. De naam komt af van de guerrillastrijders die als een zooitje ongeregeld een zwaarbewapende strijdmacht proberen te verzwakken met weinig middelen. In dit geval gaat het natuurlijk over wiet kweken op openbare grond of grond van iemand anders. Grond dat niet jouw eigendom is.

Soms worden open plekken op een maïsveld uitgekozen om een plant tussen te zetten, of een plantenbak van de gemeente in hartje Amsterdam. Ook bos en heide zijn populair, maar agrarische grond geniet dikwijls de voorkeur. Dat komt omdat er in de eerste plaats voldoende (grond)water zou zijn om er te kunnen kweken, waardoor je minder moeite hoeft te doen om je planten te onderhouden. Daarnaast komen veel boeren na het zaaien niet meer terug op hun agrarische grond, tot het tijd is om te oogsten. Genoeg tijd voor je wietplanten om er groot te worden.

Guerilla kweek in het bos
Wild cannabis naturally growing in an open land

Guerilla Kweek Wietplantage | De Regels

Om maar met de deur in huis te vallen: guerilla kweek is hartstikke verboden. Ten eerste is het niet toegestaan om gebruik te maken van de grond van iemand anders zonder daarvoor toestemming te hebben. In Nederland staat er al een boete op het betreden van een natuurgebied na zonsondergang. Dat heeft te maken met het verstoren van de rust van wilde dieren, maar het is ook een vorm van ontmoedigingsbeleid. Zo voorkomen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten dat er dingen gebeuren die de openbare veiligheid in gevaar brengen. Denk aan bosbranden als gevolg van een kampvuur, openbare dronkenschap of feesten en partijtjes.

Daar komt bij dat wiet kweken überhaupt niet is toegestaan in Nederland. Hoe zit dat dan met die vijf planten enzo? Wel, het bezit van vijf wietplanten valt onder het gedoogbeleid. Vaak worden hobbykwekers niet strafrechtelijk vervolgd als het bij kleinschalige kweek blijft voor eigen gebruik en zonder hulpmiddelen. Wel worden dezelfde vijf planten door de politie verwijderd als daartoe aanleiding is. Bijvoorbeeld doordat je verlinkt wordt door een buur of voorbijganger. Dus planten kwijt, maar geen strafblad is het idee.

Je kunt je misschien voorstellen dat je door het kweken van wiet in een natuurgebied meerdere regels overtreedt. Wij kunnen de volgende overtredingen verzinnen:

  • Je kweekt wiet op een plek die niet van jou is en waar je geen toestemming voor hebt.
  • Waarschijnlijk begeef je je niet op paden of wegen in een natuurgebied.
  • Cannabis is geen natuurlijk voorkomende soort in dat gebied (meer), waardoor je een milieu delict begaat.
  • Ook zal je moeten graven in de vrije natuur; dat is niet toegestaan.

Het is dus zaak dat je guerilla kweek ongelofelijk voorzichtig aanpakt. We raden je aan om er niet aan te beginnen en nemen geen verantwoording voor het overtreden van welke wet dan ook. Dat te hebben gezegd zijn wij bij Wiet-Info een doorgeefluik van kennis en informatie over wiet kweken.

Snel planten en weer weg
Snel planten en snel weer weg.

Waarom in het Wild Wiet Kweken?

Wiet kweken in de natuur is dus niet toegestaan. Waarom zou je het dan toch doen? Daar zijn legio redenen voor te bedenken. Sommigen willen het risico niet lopen om het huis uit gezet te worden. Vooral bij huurwoningen is thuis wiet kweken niet zonder risico. In het huurreglement staat vaak een clausule of lid waarin staat dat wiet kweken verboden is. Anderzijds hebben huiseigenaren ook liever niet dat de buren een kijkje op hen krijgen. Dus daarom kweken ze liever niet op een plek waar de buren een oogje in het zeil houden. En voor binnenkweek zijn allerlei attributen zoals kweeklampen nodig. Hulpmiddelen voor het kweken van wiet zijn ook niet toegestaan. 

Vaak kiezen mensen voor een guerilla kweek omdat ze zelf niet genoeg ruimte hebben. Op een weiland tussen de mais is natuurlijk veel meer plek dan in de tuin van een gemiddeld rijtjeshuis. Je kunt al snel tientallen planten kwijt. Dat is toch een mooie bonus aan het einde van het seizoen. Dan heb je naast de planten in je eigen tuin, ook nog een flinke lading elders staan.

Als laatste kan een reden voor guerilla kweken ook zijn dat het zo natuurlijk mogelijk “moet”. Cannabis (en dan de hennep variant) is van origine een inheemse soort in Nederland. In archeologische opgravingen zijn sporen van hennep gevonden en ook de zeilen van de V.O.C. schepen die Nederland een rijk land hebben gemaakt, werden gemaakt van hennepvezel. Hoewel de plant al lang niet meer voorkomt in het wild, kan hennep (en wiet dus ook) prima in Nederlandse grond gedijen.

Tips van Guerilla Kwekers

Als je onder de fundering van het internet kruipt en obscure fora bezoekt, dan ontdekt je complete topics over guerilla kweek. Het blijkt dat er wel meer stiekeme wiet kwekers een wietplantage in een open plek in het bos hebben staan. Dit zijn een paar tips en tricks die we van de guerilla’s hebben geleerd. Het is een halve gram internetwijsheid en een korreltje logisch nadenken, maar misschien heb je er iets aan als het puntsgewijs staat genoteerd:

  1. Houd je mond. De nummer 1 manier om gepakt te worden is door het verklappen van de locatie of van je activiteiten in je enthousiasme. Deel nooit illegale activiteiten.  Met niemand.
  2. Kies een locatie die niet wordt bezocht door publiek of instanties. Het laatste wat je wilt als wiet kweker, is dat je geheime plekje niet geheim blijkt te zijn. Als er om de haverklap boeren, boswachter of politie langskomt, is het een kwestie van tijd voordat de zoete geur van bloeiende wietplanten ze dichterbij haalt.
  3. Ga een paar keer kijken op de locatie voordat je er besluit te kweken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Doe het natuurlijk wel onopvallend en niet te vaak. Dat is verdacht.
  4. Doe onderzoek naar de grond. Kies bijvoorbeeld geen agrarische grond waar continu met gif wordt gespoten of waar het grondwater vervuilt is. De kwaliteit van de wiet gaat er van achteruit en biologisch is het ook zeker niet.
  5. Verzin een geloofwaardig verhaal als je gaat zaaien of plaatsen. Stel je komt wel een boer of boswachter tegen terwijl jij de guerilla kweek wietplantage aan het optuigen bent, kun je maar beter een goede smoes hebben waarom je je op zijn grond bevindt.
  6. Zoek evengoed een plek waar genoeg zonlicht is. Een open plek valt aan te raden. Bedenk ook dat het in de lente minder dicht begroeid is dan in augustus / september. Houd er dus rekening mee dat zomergroen schaduw kan werpen op je guerilla kweek.
  7. Onderhoud, voed en oogst alleen wanneer het risico op menselijk contact laag is. Dan verklein je de pak- en ontdekkingskans. Sommige kwekers geven daarom ‘s nachts plantenvoeding en oogsten in de stromende regen – wanneer de rest van Nederland liever binnen zit.
  8. Voorkweken of voorgroeien kan natuurlijk evengoed, maar vervolgens moet je met een jonge wietplant over straat om hem op haar uiteindelijke plekje te planten. Ook risicovol dus. Aan de andere kant: zaailingen zullen het niet altijd overleven als je op minder geschikte grond kweekt zonder verzorging. Door voorgroeien heb je meer kans op succes.
  9. Kies een geschikte strain. Ga op zoek naar strains die relatief weinig verzorging nodig hebben en bijvoorbeeld schimmelbestendig zijn. Dan vergroot je de kans dat ze het overleven.
  10. Zorg dat je de planten op tijd oogst. Kweek je bijvoorbeeld tussen de maïs? Zorg dat dat je de planten gaat oogsten voordat de boer er met zijn trekker overheen gaat. Anders is alle moeite voor niets geweest.
maisveld
Hier een wietplant tussen zetten? Valt niet op toch? 😉

Wat kun je Verwachten van Guerilla Kweek?

Het in het geheim kweken van wietplant is dus niet zonder risico, maar wat is het dan waard? In de eerste plaats kan een goede plek in de buitenlucht dienen als voedingsbodem voor je plant waardoor je minder moeite hoeft te doen voor water en voeding geven. Daar staat lijnrecht tegenover dat de kwaliteit van de wiet vaak tegenvalt. Als je niet regelmatig bewatert en voeding geeft, dan kun je er donder op zeggen dat je wietplant daaronder gaat leiden. Cannabissoorten als wiet en hennep kunnen inderdaad overleven in Nederlandse grond, maar dat wil niet zeggen dat de plant ook floreert. Dat gebeurt pas wanneer je regelmaat biedt en afdoende voeding en water geeft. Zo voorkom je niet alleen tekorten en daarmee bladproblemen, maar heeft de plant ook genoeg energie om in de bloemen te stoppen. En dat zorgt natuurlijk voor een hoge opbrengst.

Als je ervoor kiest om niet te bewateren of voeding te geven tijdens de guerilla kweek, is voorgroeien verstandig. Je geeft de planten een buffer mee en ze zijn stevig en gezond voordat ze het buiten op hun eigen houtje moeten redden. 

Resumé: Voor- en Nadelen Guerilla Wiet Kweken

Nog even in het kort de voor- en nadelen op een rij:

  • Bij het kweken van wiet in ‘het wild’ of openbaar, overtreed je diverse regels en wetten. De boetes kunnen dus flink oplopen.
  • Guerilla kweek, zoals dat heet, kost minder onderhoud dan wiet kweken in een pot. Dat heeft te maken met de potentiële kwaliteit en voorraad minerale en organische voeding van de volle grond waar je in kweekt, waardoor je minder voeding hoeft te geven om de plant in leven te houden.
  • Een wietplant in leven houden is overigens niet hetzelfde als talloze kilo’s eerste klas wiet plukken in oktober: guerilla wiet is vaak van lagere kwaliteit en de opbrengst valt tegen.
  • In de vrije natuur ondervinden wietplanten veel meer stress dan bij jou in de tuin. Dat kan leiden tot hermafrodieten waardoor mogelijk de hele oogst mislukt.
  • Bij guerilla kweken komt meer kijken dan je denkt. Besluit je het te doen? Knoop de tips uit dit artikel dan goed in je oren!

Deel op: