Veel blowers zullen de struggle kennen. Je moet bijna onder het mes of hebt net een operatie ondergaan. Je hebt trek in een jointje, maar je weet niet of je wel wiet mag roken voor of na een operatie. Een kwestie waarbij het verstandig is om onderzoek te doen, want drugs in combinatie met medicijnen kan vervelende gevolgen hebben.
Disclaimer: wij zijn niet medisch gecertificeerd. We willen je graag adviseren, maar je kunt onze adviezen niet blindelings aannemen. Bij twijfel: benader altijd je behandelend arts.
Roken voor of na Operatie
We beginnen het artikel met de vraag: “Mag je überhaupt roken voor of na een operatie?” Hiermee bedoelen we dus tabak. Veel blowers roken hun jointje met tabak, dus we vonden het waardevol om dit te behandelen. Een sigaretje of een sjekkie roken voordat je onder het mes gaat is niet bepaald ideaal. Je zal er niet dood aan gaan, maar om complicaties te voorkomen is het verstandig om ruim voordat je opgenomen wordt niet meer te roken.
Roken voor operatie:
- kan zorgen voor problemen met de beademing tijdens een operatie. Roken zorgt namelijk voor slijmvorming, dit irriteert de luchtwegen. Als je onder narcose gaat (anesthesie), wordt er een buis in je luchtpijp gezet voor de beademing. Door te veel slijm na het roken van tabak kan de buis verstopt raken. Wil je dit voorkomen? Geen sigaretten voor de operatie!
- verhoogt de kans op aspiratie. Dat is het inademen van maaginhoud tijdens een operatie. Dit komt omdat roken de aanmaak van maagzuur stimuleert. Hierdoor kan voeding minder snel worden verteerd. Het gevolg: een grotere kans op aspiratie. Liever geen maaginhoud inademen? Niet roken voor de ingreep.
Roken na operatie:
- is niet goed voor de wondgenezing. Het snel en goed genezen van een wond na een operatie is erg belangrijk omdat infecties zo voorkomen worden. Roken vermindert de zuurstoftoevoer. Dit zorgt dus voor een minder snelle genezing, extra risico op infecties en een slechte wond- en botgenezing.
- kan ervoor zorgen dat je misselijk wordt of moet braken. Roken zorgt ervoor dat je voeding minder snel verteerd. Hierdoor kun je misselijk worden. In combinatie met de misselijkheid die je vaak al ervaart na een operatie, maakt roken en een operatie geen goede combinatie. Daarnaast kan tabaksrook in combinatie met bepaald medicijnen ook zorgen voor misselijkheid.
Tabaksrook en Medicijnen
In tabak, sigaretten of shag zitten allerlei stoffen (zoals nicotine) die de werking en het effect van sommige medicijnen kunnen beïnvloeden. Nicotine is vaak niet de boosdoener, maar juist de andere slechte stofjes die vrijkomen in je lichaam als je tabak rookt.
Veel medicijnen en drugs worden door je lever omgezet naar passieve, niet actieve stoffen. Een van de enzymen die daarvoor verantwoordelijk is, is het CYP1A2-enzym. In tabak zitten polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), die de werking van het CYP1A2-enzym kunnen versterken. Medicijnen worden dan sneller omgezet naar niet actieve stoffen en werken dus minder lang. Iemand die tabak rookt het dus meer van hetzelfde medicijn nodig om het gewenste effect van het geneesmiddel te bereiken. Dit is ook precies de reden waardoor je altijd bij een arts moet aangeven dat je rookt. Ook als je gestopt bent met roken moet je dit doorgeven, de dosering van het medicijn kan dan weer worden bijgesteld.
Naast het feit dat je meer medicijnen nodig hebt als je rookt, kan tabaksrook ook het effect van een medicijn beïnvloeden:
- Hormonale voorbehoedsmiddelen zoals anticonceptie in combinatie met tabaksrook zorgt voor een verhoogt risico op hart- en vaataandoeningen.
- Astmapatiënten die roken moeten rekening houden met het feit dat hun inhalatiecorticosteroïden minder goed werken.
- Roken beïnvloedt de gevoeligheid van insuline. Rokers hebben meer insuline nodig omdat het middel minder effect op hen heeft.
- Roken heeft een slecht effect op de werking van antidepressiva. Concentraties in het bloed van een antidepressivagebruiker worden verlaagd. Het resultaat van de behandeling kan hierdoor negatief beïnvloed worden. Als de dosering als gevolg hiervan wordt verhoogd, heeft de roker meer kans op vervelende bijwerkingen.
Wil je stoppen met tabak roken, maar wel blijven genieten van wiet of hasj? Lees het handige artikel en lees wat je mogelijkheden zijn: “Wiet roken zonder Tabak”. Of probeer gewoon eens een wietpijpje of vaporizer! Uit ervaring weten we: makkelijker stoppen bestaat niet.
Wiet Roken voor Operatie
Rook je wiet of hasj met tabak? Dan is het belangrijk dat je het eerste stuk van dit artikel goed leest. Wiet roken voor of na een operatie? Daar kunnen we heel kort over zijn: stoned zijn tijdens een operatie is niet aan te raden. Je kunt misselijk worden, de slijmvorming neemt toe en andere problemen kunnen de operatie verstoren. Rook je regelmatig wiet of hasj? Bespreek dit altijd met je arts. Er zijn veel dingen waar hij dan rekening mee kan houden. Wil je toch blowen om wat voor reden dan ook? Doe het dan ruim voor de operatie. Als je binnen een uur voor de operatie wiet rookt is de kans op een verstopping in de luchtwegen hoger. Daarnaast kun je, als je kort voor de operatie hebt gerookt, last krijgen van een droge mond (vooral erg vervelend bij de tandarts of kaakchirurg) en andere kwaaltjes die niet prettig zijn.
Wiet Roken na Operatie
Je komt net uit het ziekenhuis. Je kiezen zijn getrokken of je hebt een zwaardere ingreep ondergaan. Kan je wiet roken na de operatie? We verklappen alvast: het heeft nadelen, maar ook voordelen.
Wiet roken na een operatie kan in veel gevallen geen kwaad. Let er wel op dat je na een operatie vaak een droge mond krijgt. Dit wordt alleen maar erger naarmate je wiet rookt. De beruchte ‘cottonmouth’ kan optreden. Vooral als je aan je mond of gebit bent geopereerd. Een goed voorbeeld is na het trekken van verstandskiezen. Ga je daarna blowen? Zorg dat je wat drinken bij je hebt. Dat drinken is ook belangrijk tegen het hoesten. Overmatig hoesten verstoord het genezingsproces.
Wiet of hasj in combinatie met medicijnen kan negatieve gevolgen hebben. Het kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Veel stoffen in geneesmiddelen werken hetzelfde. Ze hebben effect op je hersenen en worden afgebroken door je lever. Daarom kunnen ze elkaars werking en effect verstoren en beïnvloeden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type medicijn, maar ook van andere elementen zoals je geslacht, voeding, conditie, lichaamsgewicht, medisch verleden en nog veel meer. We willen je graag een overzicht geven van wiet in combinatie met alle medicijnen. Maar die is een ongelofelijk grote en gecompliceerde lijst. Raadpleeg daarom altijd je arts als je medicijnen voorgeschreven krijgt en je wilt gaan blowen. Zoek je het liever zelf uit? Gebruik dan de handige interactieve tabel van Jellinek. Zoek het medicijn dat je gebruikt en kom erachter of het kwaad kan in combinatie met wiet, hasj of een andere drug!
Medicijnen vervangen door Wiet
Veel mensen zijn niet blij met het medicijn dat ze krijgen voorgeschreven en vragen zich af of ze het kunnen vervangen voor wiet of hasj. Herstellen na een operatie kan vervelend zijn. Het klinkt best logisch om de pijn te verzachten door een beetje wiet of hasj te gebruiken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan dat in veel gevallen geen kwaad, maar het medicijn helemaal vervangen is wel gevaarlijk. Zoek je een andere vorm van pijnstilling dan het voorgeschreven medicijn? Raadpleeg je arts. Laat het medicijn nooit uit jezelf links liggen.
Verslavende medicijnen
Mensen zoeken vaak een alternatieve pijnstiller zoals wiet, omdat medicijnen die ze voorgeschreven krijgen verslavend zijn of vervelende bijwerkingen hebben. In Amerika is het een groot probleem. Medicijnen zoals opiaten, hydrocodone of oxycodon zijn een goed voorbeeld van verslavende medicijnen. Antidepressiva is een goed voorbeeld van een type medicijnen met vervelende bijwerkingen. We snappen daarom ook zeer goed dat wiet of hasj als alternatief geneesmiddel erg populair is. Maar zoals gezegd: kijk uit! Je arts is een professional die jouw suggestie voor een alternatief geneesmiddel serieus moet nemen.
Bronnen: Jellinek, rokeninfo, “Drug interactions with tobacco smoking”, Farmacotherapeutisch Kompas, Isala