Laat de buurt het niet toe om buiten wiet te kweken? Of wil je graag alle controle over de omstandigheden, om de beste kwaliteit te garanderen? Dan zit er niets anders op dan een kweekruimte te maken voor wiet. Ga je een kamer opbouwen tot kweekruimte of wil je toch liever een kweektent kopen? We vertellen je in ieder geval waar een kweekruimte aan moet voldoen.
Let op: binnen wiet kweken is niet toegestaan. Doe je het toch? Zorg dan dat je het veilig doet en niemand tot last bent. Wiet-Info is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen. Wij willen enkel informeren. Aan de hand van de tips in dit artikel kun je op een veilige manier te werk gaan.
Waarom Binnen Wiet Kweken
Binnen kweken wordt om een aantal redenen gedaan. Soms is het simpelweg niet mogelijk om buiten te kweken omdat er geen ruimte is. Als er wel ruimte is, moeten de buren het ook nog eens toestaan. Je wilt natuurlijk niet alle tijd en liefde in je wietplanten stoppen, om ze vervolgens weggehaald te zien worden door de politie. Een andere reden kan zijn dat je graag alle controle wilt hebben over de omstandigheden. In een goed geïnstalleerde kweekruimte kun je alles naar je eigen hand zetten. Dit komt de kwaliteit van de wiet ten goede. Wat je reden ook is: als je binnen wil kweken heb je een geschikte ruimte nodig!
Doe het niet Zonder Lampen!
We zien vaak dat mensen binnen gaan kweken zonder lampen. Doe dit niet! Het is zonde van je geld. De plant krijgt niet genoeg licht, waardoor hij gaat strekken, slap wordt en niet de volle potentie uit zichzelf kan halen. Je oogst minder wiet en de kwaliteit is niet om naar huis te schrijven. Doe jezelf een lol: investeer in een goede kweekruimte voor wiet!
Meer weten over binnen kweken zonder lampen? Lees dit artikel.
Een kweekruimte met alles erop en eraan!
Kweekruimte Maken Voor Wiet
Als je besluit binnen te gaan kweken, zul je eerst boodschappen moeten doen. Er komt namelijk veel bij kijken. Je wilt namelijk een volledig afgesloten ruimte, zodat je de omstandigheden onder controle houdt. Je hebt allerlei apparatuur nodig zoals lampen, afzuiging en eventueel een luchtfilter. Kortom: een kweekruimte maken voor wiet is een serieus karwei. Bekijk hieronder wat je allemaal nodig hebt!
Elektriciteit
Zonder elektriciteit kun je binnen geen wiet kweken. Zoals gezegd heb je veel apparatuur nodig. Die spullen moet je kunnen aansluiten en dus heb je elektriciteit nodig. Ga alsjeblieft niet zelf lopen experimenten. Laat iemand je helpen die er verstand van heeft. Het laatste wat je wilt is kortsluiting. Voor je het weet staat de zonder in vuur en vlam. Kijk dus uit!
Wateraansluiting
Misschien vanzelfsprekend, maar regel een wateraansluiting. Als je midden in een bos gaat kweken kan dat nog wel eens lastig zijn. Of in de kelder waar geen kraan in de buurt is. Je moet je wietplanten constant water geven, dus een waterpunt in de buurt is wel zo fijn. Of ga je elke keer met vijf jerrycans op je rug naar zolder lopen?
Ohja, dat water moet ook weer ergens heen. In sommige gevallen heb je een afvoer nodig. Denk daar ook over na voordat je begint!
HPS- of LED Verlichting in de Kweekruimte
Licht is de key. Zonder kunstlicht is binnen wiet kweken gedoemd te mislukken. Zet je planten niet voor het raam. De arme stakkers gaan zich strekken om dichter bij het licht te komen. De plant gaat stressen en wordt slap. Ze kan zich niet optimaal focussen op het groeien en aanmaken van toppen. Investeer dus in een kweeklamp! Kies tussen een ouderwetse maar krachtige HPS of een moderne LED met meerdere spectra. Je kunt ze vinden bij een growshop of online.
LED Verlichting in de Kweekruimte.
Kweekruimte Moet Lichtdicht Zijn
Als je binnen gaat kweken heb je vaak te maken met lichtschema’s. Een wietplant heeft namelijk een minimaal aantal uren per dag licht nodig om te kunnen groeien. Ook heeft ze meer dan 10 uur duisternis per dag nodig om over te kunnen gaan op de bloeifase (autoflowers uitgezonderd). Om zo’n lichtschema niet in de war te schoppen, is het belangrijk dat je kweekruimte of kweektent 100% lichtdicht is. Er mag geen licht van buiten naar binnen komen! De plant kan hierdoor in de war raken, met alle gevolgen van dien. Plak dus alle ramen, randjes en naadjes af.
Luchttoevoer & Afzuiging
Wietplanten krijgen buiten natuurlijk continu verse lucht. Dat hebben ze ook nodig. Zonder verse lucht kunnen ze bijvoorbeeld niet goed drogen en is de kans op ongedierte, schimmels en ziektes vele malen groter. een goede luchtcirculatie is daarom enorm belangrijk. Zorg dus aan de ene kant voor luchttoevoer in je wiet kweekruimte, maar zorg ook dat de lucht er weer uit kan. Het beste kun je de schone, verse lucht ergens onderin de kweekruimte naar binnen laten komen. Vervolgens plaats je een afzuiger boven in de kweekruimte, om de lucht weer af te voeren. Hierdoor ontstaat een goede luchtcirculatie. Om die te bevorderen kun je het beste een ventilator neerzetten of ophangen. Richt deze niet direct op de plant.
Luchtfilter / Koolstoffilter
Wil je niet dat je hele huis naar wiet ruikt? Dan is het verstandig om een luchtfilter aan te schaffen. Een koolstoffilter bijvoorbeeld, filtert de lucht voordat het je kweekruimte verlaat. Het maskeert wietlucht, waardoor je zelf minder ruikt, maar misschien nog wel belangrijker: de buren ruiken ook niets. Als je niet gepakt wilt worden met je kweektent op zolder, is het raadzaam om te investeren in een koolstoffilter.
Het ruikt zó lekker, maar je moet er echt mee uitkijken.
Stabiele Temperatuur in je Kweekruimte
Wietplanten houden niet van temperatuurwisselingen. Daarbij komt dat de meeste soorten het liefst in een warm klimaat leven. Het is dus zaak dat je voor een stabiele temperatuur zorgt. Kweek je bijvoorbeeld in de winter? Dan is een schuur zonder verwarming geen goed idee. Mits je een klein kacheltje regelt en de ruimte goed afsluit. Denk ook altijd om de veiligheid! Als je tent in brand vliegt omdat de kachel er urenlang tegenaan staat de branden, is alles voor niets geweest. Daarnaast is het natuurlijk levensgevaarlijk!
Voldoende Ruimte
Misschien te logisch om te benoemen, maar we doen het toch! Bekijk van te voren hoeveel ruimte je nodig hebt. Sommige wietplanten kunnen 3 meter hoog worden. Staan ze net lekker te bloeien, schieten ze door het dak van je kweektent heen. Doe dus onderzoek naar de soort die je kweekt en pas de kweekruimte daarop aan.
Discrete Kweekruimte
Het liefst wil je dat niemand ziet dat je aan het kweken bent. Zorg daarom dat je discreet te werk gaat. Baken je kweekruimte of kweektent helemaal af. Zorg dat niemand het ruikt, ziet of hoort. Isoleer je schuur, bedek je kas of plak alle ramen van je zolder af. Je kunt niemand vertrouwen als het gaat om wiet kweken. Voor je het weet staat oom agent voor de deur.
(Brand)veilig
Het laatste punt is het belangrijkste. Het kwam al meerdere keren voorbij in dit artikel, maar werk alsjeblieft veilig. Er verschijnen elk jaar weer berichten in de media over een zolder die in brand is gevlogen, waardoor de kinderen van de buren gewond zijn geraakt. Denk na bij wat je doet! Laat de elektriciteit aansluiten door een professional, zorg dat alle spullen brandveilig zijn en haal spullen als een brandblusser in huis voor als het fout gaat!
Kweektent Kopen of Niet?
Nu zal de vraag misschien bij je opkomen: “Kan ik beter zelf een kweekruimte maken, of een kant-en-klare kweektent kopen?”. Het antwoord daarop moeten we je schuldig blijven. Het heeft beide namelijk voordelen. Een topkwaliteit kweektent is van alle gemakken voorzien en kun je zo overal neerzetten. Maar als je de spullen los koopt, ben je veel flexibeler, waardoor je in de toekomst je kweekruimte gemakkelijk om kan bouwen of op kan schalen. Wat betreft de kosten: je kunt een kweektent zo duur maken als je zelf wilt. Hetzelfde geldt voor de benodigdheden van je kweekruimte. Zet alles voor jezelf op een rijtje en kijk aan de hand van deze tips of wat de beste keuze is voor jouw kweek! Een goed alternatief voor beide? Bekijk eens de MiniGrow Box!
Meer weten over kweeklampen voor wiet? Ga dan verder met dit artikel!