Sommige stoners worden niet blij van het idee dat wiet legaal zou worden. Als de overheid belasting gaat heffen over wiet, zou hun genotskruid wel duurder móeten worden. Uit data van Priceofweed blijkt het tegenovergestelde: legale wiet is juist goedkoper.
De website priceofweed.com houdt al tijden de wietprijs in verschillende delen van de wereld bij. Blogger Kevin Drum gebruikte die data om een overzicht te maken van de prijsverschillen tussen staten waar wiet legaal is, en waar wiet illegaal is. Daaruit blijkt een duidelijk verschil: legale wiet is doorgaans de helft tot eenderde van de prijs van illegale wiet.
Belasting en accijns
Bovenstaande tabel is natuurlijk geen definitief bewijs dat legale wiet wel goedkoper móet zijn. Zo hangt de prijs van legale wiet onder meer af van de hoeveelheid belasting en accijns die wietkwekers en coffeeshops moeten betalen.
Het is dus maar de vraag of Nederwiet ook goedkoper zou worden bij legalisering. De Nederlandse overheid heft immers veel meer belasting over goederen dan de Amerikaanse staat doet. Toch valt te verwachten dat ook hier in Nederland de prijs van wiet wat lager wordt wanneer de Wet Gesloten Coffeeshopketen wordt aangenomen.
Legale medi-wiet
In Nederland is er namelijk een perfect voorbeeld van legale wietproductie. Het bedrijf Bedrocan produceert al decennialang legale medische cannabis. Het bedrijf kweekt zelfs volledig steriele cannabis, door volledig geautomatiseerde kweekruimtes te gebruiken met gesloten luchtcirculatie. En nadat de wiet geknipt is, gaat het voor de zekerheid nog door een gammastralingsmachine om alle overgebleven micro-organismen te doden.
Je zou zeggen dat er een flink prijskaartje hangt aan zulke hoge eisen voor medische cannabis. Toch valt dat reuze mee. Een potje van 5 gram medi-wiet kost 31 euro, plus kosten die de apotheker in rekening brengt. Dat brengt het totaalplaatje op zo’n 6 tot 8 euro per gram. De meeste wietsoorten in coffeeshops beginnen bij die prijs, tot 15 euro per gram aan toe.
‘Gevarengeld’
Dat illegaal gekweekte wiet duurder is, heeft alles te maken met het gevarengeld dat de telers opstrijken. Misschien beter gesteld: illegaal wiet telen is interessant voor sommige mensen, juist omdat er enorme marges op de verkoop zitten. De enorme winsten maken het financieel aantrekkelijk om de grote risico’s te nemen die aan de illegale teelt verbonden zijn.
Dat staat weer haaks op de legale teelt van cannabis. Hoewel een bedrijf als Bedrocan veel meer geld kwijt is aan de investering in materiaal en kwaliteitscontroles, kunnen die kosten over een flink aantal jaar gesmeerd worden. Bedrocan weet immers vrij zeker dat volgend jaar niet ineens de politie op de stoep staat om de hele boel af te pakken. De winstmarges hoeven daarom niet elke oogst ontzettend hoog te zijn om alle investeringen aantrekkelijk te houden.
Benieuwd naar webshops? Bekijk de pagina bij onze partner.
Nederlandse toekomst
Wat er precies met de prijs van wiet gaat gebeuren zodra de Wet Gesloten Coffeeshopketen wordt aangenomen, dat is natuurlijk nog niet bekend. De prijs van cannabis is wel een belangrijk discussiepunt onder politici. Als de prijs te veel daalt, dan zouden gebruikers misschien wel veel meer kunnen gaan blowen. En als de prijs van wiet enorm stijgt, verkiezen blowers juist weer illegale wiet boven de legale.
Het staat in ieder geval vast dat geen belasting of accijns over de teelt van cannabis geheven gaan worden. De Wet Gesloten Coffeeshopketen is namelijk een nieuw gedoogbeleid. De teelt van cannabis blijft illegaal, en het is niet toegestaan om belasting te heffen op illegale goederen. Maar dat is natuurlijk in het hypothetische geval dat de nieuwe wietwet wordt aangenomen in de Eerste Kamer.