Sativa vs indica; high vs stoned. Sativa wiet zou je high maken en indica stoned. Dat is tenminste de klassieke beredenering van het grootste verschil tussen de effecten van de twee soorten. Is er ook verschil in opbrengst, THC-gehalte en bloeitijd? Laten we eerst eens beginnen met je te vertellen dat “indica” helemaal niet bestaat. En dat “sativa wiet” de echte indica is. Verwarrend? Dit is het artikel dat ECHT verheldering geeft op de vraag: “Wat is het verschil tussen sativa en indica?”
Eerst het antwoord op je vraag. Er is wat effect betreft weinig verschil te merken tussen sativa vs indica. Niet meer in ieder geval. Dat heeft drie oorzaken. Ten eerste zijn er zo ongelofelijk veel soorten wiet (strains). We hebben het over duizenden tot tienduizenden strains. Van lang niet al deze wietplanten is bekend welke genetica daaraan ten grondslag ligt; ook al wordt dat praatje wel verkocht.
Dat heeft te maken met bedrijfsgeheimen van commerciële growers, maar ook met onwetendheid of desinteresse van beginnende wietboeren. Ten tweede is het bijna onmogelijk om aan een pure indica of een pure sativa te komen. En dat heeft een reden. Hybrides zijn in alle opzichten superieur aan de zogenaamde landrassen. Daar komen we straks op terug. Als laatste reden noemen we de verloren naamgeving van indica en sativa, waar we nu op ingaan.
De Oorsprong van Sativa vs Indica
Woorden kunnen verwarrend zijn. Laten we daarom bij het begin beginnen. Wat wij nu “sativa wiet” noemen, is niet de correcte term. Cannabis sativa is de bewoording die peetvader van de plantkunde Carl Linnaeus gaf. Daarmee beschreef hij hennep die van oudsher werd gecultiveerd voor vezels en voedzame zaden. “Sativa” betekent dan ook “gecultiveerd”. Deze THC-arme stengels kwamen al in de prehistorie in Europa voor.
“Indica” betekent “komt uit India”. Dat is waar de eerste wiet zoals wij die vandaag de dag kennen vandaan kwam.
- Cannabis sativa is vezelhennep, waar op industriële schaal vezels, zaden en onder andere CBD olie van gemaakt wordt.
- Cannabis indica ssp. indica is eigenlijk wat we vandaag sativa wiet noemen. Het zijn de lange, haast bamboe-achtige struiken met fijne bladeren waar je een geestelijke high van zou kunnen verwachten. “Sativa wiet” is dus eigenlijk indica!
- Cannabis indica ssp. afghanica kennen we nu als de indica wiet uit de coffeeshop. Breedbladige, korte en stevige struiken die kalmerende effecten zouden bieden. “Indica wiet” is dus eigenlijk afghanica!
Dan hebben we nog een Cannabis ruderalis, dat de gemeenschappelijke genetische voorouder is, of een wilde hybride is. Daar zijn plantkundigen het nog niet over eens. Hoe dan ook, ruderalis is de unieke soort cannabis die de autoflower eigenschap bezit. Geen van de andere soorten heeft deze eigenschap.

Wat is Sativa Wiet?
Als we even de verwarrende terminologie opzij schuiven en kijken naar wat er in de coffeeshop op het menu staat, dan zien we vaak drie soorten wiet. Sativa vs indica vs hybride. Hennep, de echte sativa, staat in ieder geval niet op het coffeeshop menu.
Werking Sativa Wiet
Van sativa-dominante wiet wordt gezegd dat het een energie-verhogende en euforische werking heeft. Veelvuldige cannabis gebruikers weten echter dat dat niet per definitie waar hoeft te zijn. Voor nu mag je even onthouden dat sativa wiet effecten heeft die je met name in je hoofd zou voelen. Wiet effecten in het hoofd noemen we “high”. Euforisch, creatief en vol energie zijn termen die passen bij high zijn.
Typische Sativa Wiet met daadwerkelijk euforische effecten:
Werking Indica Wiet
Als een wietplant voor het grootste deel uit indica genetica bestaat, is de kans groot dat je er “stoned” van wordt en niet zo zeer “high” zoals met een goede sativa. “Stoned” is een lichamelijk effect dat zich uit in spaghetti benen, een verdoofd gevoel, minder pijnprikkels, honger of vreetkick en couch lock. Daarbij blijf je liever chill op de bank hangen dan dat je ook maar een vinger uitsteekt. Slaperig, ontspannen en vrolijk zijn hier de kernwoorden.
Typische Indica Wiet met daadwerkelijk ontspannen effecten:

Wat is het verschil tussen Sativa en Indica dan wel?
Het verschil tussen sativa en indica zie je met name terug tijdens het kweken. Als we het hebben over pure sativa landrassen, dan worden ze langer en doen ze het erg goed bij veel licht. Hoe meer hoe beter. Dat komt doordat sativa wietplanten smalle bladvingers hebben en veel ruimte tussen de takken vertonen (nodes, zoals kwekers ze noemen).
Sativa’s groeien ook door in de eerste weken van de bloeifase. Dit noemen we de strekkende fase, waarin een sativa in een rap tempo tot tweemaal groter kan worden. Sativa wietplanten kunnen dan ook tot wel 4 meter hoog worden in extreme gevallen. De opbrengst van een sativa is dikwijls hoger dan die van een indica. Ook dat heeft te maken met het totale volume van de plant. In zeer zonnige omstandigheden kan een sativa tot wel 3 kg per plant ophoesten. Diverse zadenbedrijven laten dit soort getallen met trots op de website zien. Sativa’s zijn minder vatbaar voor schimmels.
Indica’s groeien meer in de breedte dan in de lengte. Deze breedbladige dames kunnen evengoed tot ongeveer 2 meter hoog worden, maar zorg dat je voldoende ruimte creëert rondom je indica wiet. Het grote voordeel van indica’s is dat de bloeiperiode korter is, waardoor je eerder van je opbrengst kunt genieten. Ook zijn ze zeer veerkrachtig als het op temperatuurschommelingen aankomt. En daar hebben we in Nederland ook echt iets aan.

Sativa vs Indica
Wil je snel zien wat de verschillen zijn? Check dan deze tabel. Let wel dat het hier gaat om (vrijwel) pure indica en sativa wiet.
Sativa | Indica | |
Lengte | 2 – 4 meter | 1,5 – 2 meter |
Bloeiperiode | Langer | Korter |
Opbrengst | Hoger | Lager |
Postuur | Slank en lang | Compact en struikachtig |
Blad | Breed en donker | Smal en licht |
Licht | Zo veel mogelijk | Mag ietsje minder |
Temperatuur | Tropisch | Gematigd |
Luchtvochtigheid | Hoog | Gemiddeld |
Superkracht | Kan beter tegen schimmels | Kan beter tegen temperatuur- schommelingen |
Hybride Wiet
Hybride wiet is een genetische mengelmoes van sativa en indica wiet; een kruising dus. In de praktijk is vrijwel alle wiet op de markt een vorm van hybride wiet. En dat hybridiseren (kruisen) begon al in de natuur. Stuifmeel kan ongelofelijke afstanden afleggen. Dat “plantensperma” kan met windje mee een vrouwtje bevruchten die lachend duizend kilomter verderop staat. Later zijn ook kunstmatige selecties uitgevoerd waardoor in een rap tempo meer soorten ontstonden.
Landras
Landrassen; het woord dat we terloops nu een paar keer hebben genoemd; zijn wietsoorten die uit het wild of uit semi-wilde boerderijen komen. Vaak kun je dat al herkennen aan de naam, omdat je direct ziet waar de soort wiet voor het eerst gevonden is. Thai, Afghani, Kush (uit het Hindu Kush gebergte) en Brazilian Sativa zijn enkele voorbeelden van wiet landrassen die door westerlingen opeens wereldwijd gingen. Deze soorten staan daadwerkelijk aan het hoofd van de stamboom van alle soorten wiet die je op de markt kunt vinden. Alle andere soorten zijn kruisingen of hybrides van deze soorten.

Voordelen van Hybride Wiet
Die tabel die even terugscrollen staat? Stel je voor dat je alle positieve eigenschappen van sativa vs indica samenvoegt. Dat is precies het werk van cannabis veredelaars. Dagelijks zijn deze knappe koppen bezig om de beste eigenschappen van enkele soorten met elkaar te mengen. Door middel van bestuiven, stekken en enten worden wietsoorten gekweekt met steeds hogere THC-percentages, hogere opbrengsten, minder basisbehoeften en sterkere immuunsystemen. Allemaal met als doel dat wiet kweken een koud kunstje wordt en iedereen wel een wietplant vindt die bij hem of haar past.
Typische Hybride Wiet met zowel sativa-achtige high als indica-achtige verdoving:
Hybrides zijn makkelijker te kweken omdat ze tegen een stootje kunnen. Daarom doen ze het ook goed in Nederlandse grond onder een Nederlands zonnetje. De laatste ontwikkeling is dat sativa’s, indica’s én ruderalissen worden gekruisd. Dat is waar moderne autoflowers vandaan komen. Maar zijn er ook nadelen aan al dat hybridiseren? Is er nog wel iets over voor de cannabis purist?
Nadelen van Hybridiseren
Natuurlijk kun je betogen dat je liever gewoon een pure sativa wiet rookt dan een indica of andersom. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Het nadeel van hybridiseren is dan ook dat kennis over de genetica langzaam verwatert. Zoals we eerder aangaven, is het niet ieder zijn kracht om bij te houden welk plantje met welk ander plantje in het huwelijksbootje stapt. Als cannabis purist is het daarom vrijwel onmogelijk om door de spreekwoordelijke bomen het bos te zien.
Je kunt je vandaag de dag beter afvragen naar welk effect je op zoek bent, dan naar een sativa of indica. En het effect, weten we nu, wordt bepaald door de samenstelling van stoffen in wiet.
Chemovar
Cultivar is de juiste Hollandse benaming voor wat we lekker vlot “strains” noemen. Maar is het nog wel relevant om te vragen wat de voorouders zijn van O.G. Kush? Van White Widow bijvoorbeeld, zijn intussen zo veel soorten met verschillende genetica, dat het onzinnig is om te roepen dat White Widow helemaal jouw wiet is. Op het moment van schrijven zijn er 162 soorten met White Widow in de naam bekend bij wiet database Seedfinder [1]. Heb je vandaag die indica- of de sativa dominante soort?
Een cultivar als White Widow bij naam noemen is dus misschien niet het juiste woord om te zeggen dat een bepaalde wiet je voorkeur heeft. Maar wat dan wel? Op het web kun je in besloten kringen lezen over een nieuwe term: Chemovar. Dat is één woord om het profiel van cannabinoïden en terpenen te beschrijven. Deze twee soorten stoffen bepalen namelijk samen hoe jij je voelt als je een halve gram wiet naar binnen werkt.
Terpenen Sativa vs Indica
Van myrceen, het meest voorkomende terpeen in wiet, is er anekdotisch bewijs dat het je loom maakt in combinatie met THC. Maar dan wel met een laag gehalte pineen in je wiet, want dat heeft juist een oppeppend effect. CBD zelf heeft in enorme hoeveelheden ook een licht bedwelmend effect, wijst nieuw onderzoek uit. In combinatie met THC remt het in de praktijk weer de paranoïde gevoelens die sterke soorten wiet kunnen veroorzaken.

Op sommige websites kun je tegenwoordig een terpenenprofiel of een cannabinoïdenprofiel zien. Dat is het antwoord op de vraag naar duidelijkheid en eerlijkheid over de effecten van wiet. En je hoeft heus niet al die moeilijke namen te onthouden. Een uitleg staat er meestal gewoon netjes bij.
Sativa vs Indica: Welke wiet heeft jouw voorkeur?
Als je iets geleerd hebt van dit artikel, dan kun je nu je vrienden irriteren met het langste antwoord ooit op deze vraag. Zonder gekheid: lees je online in voordat je wiet koopt in de coffeeshop of online wietzaadjes koopt. Want misschien wordt je wel high van die ene indica, terwijl je juist lekker stoned wilt worden.