Binnen of Buiten Wiet Kweken

Van origine is wiet een tropische plant. Toch is het ook in Nederland goed mogelijk om buiten wietplantjes te kweken. Er zijn naast een aantal voordelen ook wat nadelen verbonden aan buitenwiet. In dit korte artikel helpen we je om een keuze te maken voor binnen of buiten wiet kweken.


Buiten Wiet Kweken kan alleen ’s Zomers

Buiten wiet kweken is de natuurlijke manier. Maar als je wiet in de tuin of op het balkon zet, moet je je realiseren dat wiet veel licht nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien. Hoewel wiet van nature in tropische en gematigde klimaten groeit, start het proces van ontkiemen pas wanneer het warm en vochtig genoeg is; in de lente dus. Dan hebben de planten namelijk de hele zomer om van het zonnetje te genieten. Als op het noordelijk halfrond de daglengte genoeg afneemt, gaat de plant over in de bloeifase. In Nederland is dat meestal rond het einde van augustus.

Autoflowers zijn de uitzondering op die regel, aangezien deze door hun bijzondere genetica vanzelf gaan bloeien na enkele weken groeien. Je kunt daardoor ietsje eerder wiet kweken met Autoflowers, maar ook later in het jaar eindigen. Je kunt zelfs meerdere wietplanten per seizoen kweken met autoflower wietzaadjes!

Binnen Wiet Kweken kost Stroom

Om dezelfde reden als hierboven, zal de elektriciteitsrekening toenemen als je besluit binnen wiet te kweken. Wiet doet het namelijk alleen goed onder krachtige kunstmatige verlichting.

Wiet met lampen
Ook LED-lampen kosten stroom.

Binnen Wiet Kweken kan het Hele Jaar

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je in een kweekruimte het hele jaar door wiet kunt kweken. Als je veel wiet rookt, loont het enorm om zelf wiet te kweken dan steeds maar weer een paar gram wiet bij de coffeeshop te kopen. Hoe dan ook: zelf kweken is altijd goedkoper als je regelmatig een stickie draait of de vaporizer rond laat gaan met vrienden.

Potten met wiet
Zo’n opbrengst uit eigen kweek? Zelfs met 5 planten is dat mogelijk.

Wiet in de Tuin is Eenvoudiger

Buiten wiet kweken is inderdaad simpel. Mits je de plant genoeg licht heeft, ze in rijke en luchtige aarde staat waarbij ze overtollig water kwijt kan en met enige regelmaat plantenvoeding krijgt. Zelfs als je de plant haar gangetje laat gaan, is er meestal voldoende “buffer” om een dagje zonder water of zonder voeding te kunnen. Daarbij gaan we ervanuit dat de plant in de volle aarde staat.

Kweek je haar in een pot, dan zal je de pot moeten voorzien van gaatjes voor lucht en afwatering (drainage). Tegelijkertijd heeft je wietplant dan minder buffer om te herstellen. Dat is waar je bij binnenkweek ook goed op moet letten.

Verder heb je voor binnen wiet kweken dus lampen nodig, een ventilator en bij voorkeur afzuiging voor de stank. Ook moet je de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten houden. De zuurgraad (pH) is ook van belang om te zorgen dat je plant voldoende voeding op kan nemen. Ook dien je rekening te houden met de hoogte van de lamp ten opzichte van de plant. Hang de lamp te hoog en je wietplant gaat strekken, waardoor ze dunnetjes en slap wordt. Hang de lamp te laag en je hebt kans dat de warmte van de lamp zorgt voor dorre of verbrande toppen. Kortom, dat binnen kweken is niet zomaar iets.

Zorg altijd dat je op de hoogte bent van de wetgeving omtrent wiet kweken. Ook is het handig om vooraf te kijken hoe je zo min mogelijk risico loopt op een bezoekje van oom agent. Lees meer over de wetgeving en 5 tips om te voorkomen dat je wietplanten worden weggehaald in dit artikel.

MiniGrow Box de Oplossing?

Gelukkig kun je binnen wiet kweken eenvoudiger maken met de MiniGrow Box, waar al lampen, afzuiging, filters en tijdschakelaars inzitten. Het kleine kastje is lucht- en lichtdicht en past in ieder interieur. Bovendien is de kast strenger brandveilig gekeurd dan je TV of stereo installatie. Meer weten? Check onze review van de MiniGrow!

Meer informatie over zaden die geschikt zijn voor de buitenkweek vind je hier!

Deel op: