Bij wiet kweken kan men verschillende soorten meetapparatuur gebruiken. Hieronder beschrijven we de meest gebruikte meetinstrumenten. We beschrijven wat je kunt meten bij wiet kweken en waarom dat handig is. We beginnen met de meest gebruikte instrumenten en eindigen met de instrumenten die alleen door ervaren kwekers worden gebruikt.
Temperatuur lucht
Met een thermometer wordt de temperatuur van de omgeving gemeten. Die is belangrijk, want als de temperatuur te laag is kan de wietplant voedingsstoffen niet goed transporteren en zal ze niet of traag groeien. Als de temperatuur te hoog is kun je andere problemen krijgen. Denk aan verbrande bladpunten en andere narigheid. De ideale temperatuur voor de wietplant ligt tussen de 22 en 28 graden Celsius. De temperatuur mag ’s nachts wat lager zijn dan overdag. Dat gaat in de natuur ook zo. Een thermometer is één van de basis instrumenten voor wiet kweken en is vooral wanneer je er invloed op uit kunt uitoefenen van levensbelang voor je plant. Kweek je wiet buiten? Dan is het een interessant gegeven. Maar als je de plant niet kunt verplaatsen, omdat ze niet in een pot staat, dan kun je er natuurlijk weinig aan doen als de temperatuur zakt. …
Luchtvochtigheid bij Wiet Kweken
Met een hygrometer of vochtmeter wordt de luchtvochtigheid gemeten. De ideale luchtvochtigheid verschilt per fase waarin de plant zich bevindt. De eerste weken, als de plant nog klein is, heeft ze baat bij een hoge luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld 75-80%. Later als de plant groot is, kun je beter de luchtvochtigheid lager houden. Daarmee voorkom je namelijk schimmels en toprot. Doorgaans wordt er dus begonnen met een hoge luchtvochtigheid en wordt deze per week afgebouwd. Luchtvochtigheid en temperatuur worden vaak in 1 meter gecombineerd. Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koele lucht. Je zou daarom kunnen zeggen dat warme lucht een hogere absolute luchtvochtigheid heeft. Bij wiet kweken praat je overigens over de relatieve luchtvochtigheid.
Lees meer over temperatuur en luchtvochtigheid bij wiet kweken in deze blog.

Vochtigheid Aarde
Met een hygrometer kan ook de vochtigheid van de grond of ander kweekmedium worden bepaald. Dit is uiteraard belangrijk voor het vermogen van de wietplant om vocht op te kunnen nemen. Wietplanten kunnen slecht tegen teveel water als ze in de aarde staan. Dat heeft te maken met het verstikken van de wortels. Die hebben namelijk zuurstof nodig om te kunnen floreren. Vanzelfsprekend is te weinig water ook niet goed. Op zich kun je de juiste vochtigheid van de aarde bepalen door de aarde te voelen. Kleeft de aarde aan je vingerkootje, zonder een kletsnatte vinger uit de grond te halen? Dat is precies goed. Toch kun je met een vochtmeter beter bepalen wanneer je water moet geven. Zo kun je namelijk ook onderin de pot bepalen of de wortels genoeg water krijgen. Bij teveel water gaan de bladeren hangen en voelen ze leer-achtig en dik aan. Na verloop van tijd kleuren de bladeren ook geel. Bij te weinig water worden bladeren slap, futloos en uiteindelijk krokant. De truc zit hem in het herkennen van een tekort of overschot. Zorg ervoor dat de basis van je wietplant goed is.

Zuurgraad bij Wiet Kweken | pH-waarde
Met een pH-meter kan je de zuurgraad van een vloeistof meten. De ideale pH-waarde voor wiet kweken is afhankelijk van het medium waarin je kweekt.
- In aarde: 6,3
- Wiet kweken in steenwol: 6
- In kokos en deep water culture: 5,8
De schaal van de pH-waardes is omgekeerd logaritmisch. Dat wil zeggen dat pH 6 tien keer zuurder is dan pH 7 en pH 5 is 100 keer zuurder dan pH 7. Het verschil tussen pH 5,5 of 6 is dus aardig groot. De zuurgraad van het water en het groeimedium zijn belangrijk voor de plant omdat bij een onjuiste pH-waarde er minder of geen voedingselementen worden opgenomen. De membranen op de wortels gaan dicht staan als de pH-waarde van de omgeving niet goed is. Bij voedingstekorten is de pH-waarde de eerste waarde die gemeten moet worden. Bij een verkeerde zuurgraad ontstaan er diverse voedingsgebreken en bladproblemen als gevolg.

EC-waarde
Met een EC-meter meet je de elektrische geleidbaarheid van een vloeistof. Aan de hand van deze waarde bepaal je hoeveel voeding (zouten) er in een vloeistof aanwezig zijn. De ideale EC-waarde verschilt per week en is afhankelijk van het stadium waarin de plant zich bevindt. Doorgaans start je met een lage EC-waarde van bijvoorbeeld 0.8. Deze wordt dan per week met 0.1 opgehoogd. Trouwens, de maximale EC-waarde voor een wietplant is ongeveer 1.8 in de laatste weken van de bloeifase voordat je gaat spoelen. Bij een te hoge EC-waarde krijgen de planten te veel voeding en verschijnen er onder andere gele puntjes en bruine plekken op de bladeren. Bij een te lage EC-waarde groeit de plant minder snel en kunnen er voedingstekorten ontstaan. Deze gaan dan gepaard met allerlei andere uiterlijke gebreken. Meer weten over de EC-waarde bij wietplanten? Lees de blog.
Microscoop
De laatste stap bij wiet kweken! Met een wiet microscoop kun je objecten vergroot bekijken. De microscoop gebruik je vooral om in te zoomen op de trichomen van de wietplanten. Aan de kleur van de trichomen bepaal je wat het beste moment is om te oogsten. Wanneer de trichomen nog grotendeels wit of doorzichtig zijn is het nog te vroeg om te oogsten. Doorgaans kun je de plant het beste oogsten als een deel van de trichomen melkachtig wit en een deel amber kleurig zijn. Het hoeft overigens geen peperdure elektronenmicroscoop te zijn. Een krachtige loep en goede ogen zijn vaak al genoeg, maar ideaal is een vergrotingsfactor van 30-100x.
Het belang van je wietplant meten wordt vaak onderschat. Het argument is dan ook vaak: “Ik kweek al honderd jaar zo en het gaat altijd goed”. Maar als je investeert in het meten van deze gegevens, kun je waarschijnlijk veel meer uit één wietplant halen. Door te meten en daarop gericht bij te sturen, kun je de opbrengst dus verhogen. Daarover gesproken, ken je deze opbrengst verhogende kweektechnieken al?