Je wietplant snoeien kan een positieve werking hebben op de top ontwikkeling en de totale wiet opbrengst. High Stress Training, noemen we dat. Nee, het is niet verstandig om zomaar je schaar in de plant zetten. Er zijn namelijk verschillende kweektechnieken voor bedacht. Je kunt je wietplant toppen, fimmen of dieven. Wat het allemaal inhoudt en hoe je dat doet, lees je hier.
High Stress Training voor Hogere Wiet Opbrengst
Je wietplant snoeien door middel van toppen, dieven of fimmen zorgt voor stress bij de groene godin. Vandaar dat deze kweektechnieken vallen onder HST (High Stress Training). Eerder hadden we het al over LST (Low Stress Training), maar nu gaan we je uitleggen hoe je de stress kunt gebruiken om de wiet opbrengst te verhogen.
Houd alvast goed in het achterhoofd dat het bij alle manieren van je wietplant snoeien belangrijk is dat ze tijd nodig heeft om te herstellen. Zit je al ver in de bloeifase (2 á 3 weken)? Dan raden we je ten strengste af om nog een schaar in je plant te zetten. De stress zorgt er in dit geval voor dat ze minder energie kan stoppen in wat er op dat moment nodig is: het ontwikkelen van toppen. Ook raden we je aan altijd een schone en scherpe schaar te gebruiken om hygiënisch en nauwkeurig te werk te gaan.
Naast LST en HST, zijn er nog veel meer geavanceerde kweektechnieken. Bekijk het overzicht!

Wietplant Toppen
Veruit de meest gebruikte techniek is het toppen van je wietplant. Het heeft als doel om meer hoofdtoppen te creëren op één plant en dus de wiet opbrengst te verhogen. Dit doe je door de hoofdstam terug te snoeien. Op deze manier ontstaan er meer groeipunten en zal je plant in de breedte groeien in plaats van in de hoogte. Maar let op: het moment en de plaats waarop je te werk gaat is van groot belang bij wietplanten toppen.
Waar en Wanneer Wiet Toppen?
Wiet toppen is pas mogelijk als de plant groot en sterk genoeg is. Je moet altijd goed kijken naar de hoofdstam. Wanneer hier 4 setjes zijtakken (nodes) op zitten, is de plant groot genoeg om te toppen. Waarom niet eerder? Omdat de plant dan te weinig energie heeft om van alle stress te bekomen. Dus wacht tot je 4 punten ziet waarop de hoofdstam zich splitst en pak dan je schaar.
Nu is het zaak om op de juiste plek te knippen. Buig de bovenste twee zijtakken voorzichtig uit elkaar en zet de schaar nét boven de twee nodes in de hoofdstam en knip deze af. Alle energie die de hoofdstam zou krijgen, wordt nu verdeeld over de twee zijtakken. In plaats van één top, krijg je er nu twee. Samen zullen ze een hoger gewicht hebben dan de originele top zou krijgen. Makkelijk hé?
Je kunt er ook nog voor kiezen om een groter deel van je wietplant te toppen. Dit gebeurt vaak wanneer een kweker de groei van de plant flink wil tegenhouden en een sterke basis van de wietplant wil creëren. Wanneer je dit doet, moet je goed beseffen dat de plant meer tijd nodig heeft om te herstellen. Wacht tot er 6 á 7 nodes op een plant zitten als je grotere delen wilt gaan toppen. Dit is vaak alleen mogelijk bij klassieke fotosynthese wietplanten. Autoflowers worden in de vegetatieve fase vaak niet groot genoeg.
Voordelen Wietplant Toppen
- Je wietplant toppen zorgt voor meer buds. Voor elke keer dat je één top weghaalt, krijg je er twee terug. De wiet opbrengst is aanzienlijk hoger.
- Je wietplant blijft kleiner. Dit is gunstig en soms zelfs noodzakelijk als je beperkte kweekruimte hebt.
- Je kunt een betere basis voor je wietplant creëren door de stam steviger te maken.
- Je kunt toppen combineren met andere kweektechnieken als scroggen en LST.

De plek waar je de wietplant moeten toppen – nét na de laatste nodes
Wietplant Fimmen
Naast toppen, kun je een wietplant ook fimmen. Het lijkt erg veel op elkaar. Maar de handeling en het eindresultaat zijn wel degelijk anders dan bij een wietplant toppen. Het doel is wel hetzelfde: de plant laag houden en een hogere opbrengst creëren. Ook hier komt veel stress om de hoek kijken. Dit is dus ook een HST kweektechniek.
Waar en Hoe Fimmen?
Eigenlijk doe je bij fimmen bijna precies hetzelfde als bij toppen. Je wacht tot de plant groot en sterk genoeg is om gesnoeid te worden. Het is zover als ze ongeveer 4 setjes nodes heeft gemaakt. Vervolgens ga je weer de hoofdtop snoeien, maar nu op een iets andere plek. In plaats van direct na de node te knippen, knip je nu ongeveer 2/3e van het deel boven de laatste node af (de scheut). Er blijft nu een klein stukje van de hoofdstam over na de laatste node. Bij toppen knip je deze volledig weg.
In plaats van dat er twee zijtakken met buds ontstaan (wat bij toppen het geval is), ontstaan er nu 3, 4 of in hele bijzondere gevallen zelfs 5 zijtakken met toppen. Ze zullen een stukje kleiner zijn dan bij toppen, maar de uiteindelijke wiet opbrengst kan wellicht hoger uitpakken. Het mooie van fimmen is dat er weinig fout kan gaan. Als je de plant te laag knipt, heb je in feite je wietplant getopt.
Bij fimmen is het belangrijk dat je echt alleen de hoofdtak onder handen neemt. Als je alle takjes gaat fimmen, houd je een plant over waar alleen maar kleine topjes aanzitten. Dit gaat erg veel werk kosten en de opbrengst kan lager uitvallen. Dus: fim alleen de middelste tak.
Voordelen Fimmen
- Je verviervoudigt het aantal toppen aan de hoofdtak van je plant. Deze toppen hangen ook vaak het hoogst en vangen het meeste licht op. Zeer efficiënt!
- Je kunt bij fimmen bijna niets fout doen. Fout knippen is vaak hetzelfde als toppen. Dus geen paniek als je uitgeschoten bent.
- Je beperkt de hoogte van je wietplant.
- Meer wiet opbrengst.
- Ook fimmen kun je combineren met LST en Scroggen.

Een zeer bijzonder geval: na het fimmen van deze wietplant zijn er maar liefst vijf zijtakken ontstaan. Aan elke tak zullen buds gaan groeien.
Wietplant Dieven
In tegenstelling tot toppen en fimmen, gaat het bij een wietplant dieven om de onderkant van de plant. Eigenlijk is het niets anders dan laaghangende en kleine buds weghalen zodat de bovenste, grote buds sneller kunnen groeien. Alle energie die normaal in het onderste deel van de plant wordt gestopt, verplaatst zich nu naar boven. Daarom heet deze techniek ook dieven. Als het ware haal je de boeven onderin de plant weg, die alle energie proberen te pikken.
Een wietplant dieven wordt vaak gedaan wanneer er een dikke laag bladeren en/of toppen boven het onderste deel van de wietplant hangt. Hierdoor krijgt het onderste deel namelijk weinig licht. Althans, dit is vaak het geval als je binnen kweekt. Daarom wordt er meestal ook alleen bij binnen kweken gebruik gemaakt van deze kweektechniek. Dieven wordt ook wel lollipoppen genoemd omdat het eindresultaat – met de kale stam en de bolvormige bovenkant – lijkt op een lolly.
Hoe en Wanneer Dieven?
Alhoewel we je eerder hebben verteld dat wietplanten tijd nodig hebben om van stress te herstellen, ligt dat bij dieven ingewikkelder. Natuurlijk wil je niet te laat snoeien, omdat het plantje dan minder energie in haar toppen kan steken. Maar, het is wel belangrijk dat je de juiste takken weg knipt als je jouw wietplant gaat dieven. En dat is nog knap lastig als de wietplant nog in de groeifase zit.
Pas na de eerste 2 weken van de bloeifase weet je welke takken het bovenste bladerdek gaan halen. Nu weet je ook pas welke dat niet gaan halen en je dus kunt gaan dieven. Daarom is het verstandig om pas in de tweede week van de bloei te dieven. De plant is nu bijna klaar met strekken en heeft nog nét genoeg tijd om te herstellen. Kortom: het moment waarop je dieft is ongelofelijk belangrijk!

Dieven en Scroggen gecombineerd. Het bovenste bladerdek neemt al het licht weg van het onderste gedeelte van de plant. Daarom is 1/3e van de plant gediefd (kale takken).
Er zijn verschillende manieren waarop je te werk kunt gaan. Werk je van boven naar beneden of andersom? Ons advies: begin onderaan de plant en ga elke node / tak af. Kijk welke niet in de buurt komen van het bovenste bladerdek en knip alle bladeren en zijtakken af. Het is de bedoeling dat je net iets minder dan de helft van je wietplant weg snoeit. Dus schrikt niet, dat hoort erbij. Je houdt maar een aantal kale takken over waar alleen aan de bovenkant iets groeit. Uiteindelijk zal je beloond worden!
Voordelen Wietplant Dieven
- Alle energie van de plant gaat naar het deel dat het het nodig heeft: de bovenste toppen.
- Alle kleine ‘popcorn’ toppen maken plaats voor grotere, zwaardere toppen.
- Al het licht wordt optimaal benut.
- Dieven is noodzakelijk bij kweektechnieken als SoG en Scroggen.
- Je hebt meer zicht op het belangrijkste deel van je plant.
Meer Stress Trucjes
Er zijn meer trucjes waarbij je de wietplant hevig laat stressen om de opbrengst te verhogen. Het watersnood trucje, haar in hevige kou laten staan, op een bepaalde manier spelen met licht, super cropping of wiet klieven. Dit zijn allemaal trucjes voor gevorderden en zijn best lastig uit te voeren. Je kunt ze allemaal toepassen aan het einde van de kweek. Maar let op: sommige van deze trucjes zijn omstreden. Durf jij de uitdaging wel aan en wil je er meer over weten? Check onze blog: “Wiet Opbrengst Verbeteren aan het einde van de Oogst”.