Een wietplant kweken begint bij ontkiemen en planten. Je kunt direct wietzaadjes planten in aarde, of eerst ontkiemen. Iedereen doet het op zijn eigen manier, al zijn er methoden die bewezen beter werken dan anderen. Ons advies over hoe en wanneer je (ontkiemde)wietzaadjes het beste kunt planten, vind je hier.
Wietzaadjes Planten: Eerst Ontkiemen of Niet?
Je kunt wietzaadjes planten op twee manieren. De zaden direct en onbehandeld in de aarde stoppen of eerst ontkiemen en dan planten. Er is de nodige discussie onder kwekers over welke manier de beste is. Direct wietzaadjes planten in aarde is de meest natuurlijke manier. Van nature horen de wietzaadjes in de aarde te ontkiemen. De wortel wordt na ontkiemen direct omgeven door aarde en kan niet worden beschadigd.
Het nadeel van deze manier is dat je na het planten geen zicht en invloed meer hebt op het kiemproces. Het kan lang duren voordat een zaailing boven de grond verschijnt. Soms wel 14 dagen. Het kan dus lijken alsof het zaadje niet gaat ontkiemen, waardoor de kweker denkt dat het planten mislukt is. Ook kun je bij wietzaadjes direct in aarde planten de meeste fouten maken. Als je het zaadje bijvoorbeeld te diep zaait, heeft het worteltje extra veel moeite om boven de grond uit te komen.
Wij raden je aan om de wietzaadjes eerst te laten ontkiemen, voordat je in aarde gaat planten. Uit ervaring weten we dat dit de meeste kans geeft op succes. Toch leggen we beide manieren helder voor je uit.
Wietzaadjes Planten in Aarde (Direct)
Bij wietzaadjes planten in aarde is het belangrijk dat de omstandigheden goed zijn. De temperatuur moet idealiter tussen de 21 en 26 graden liggen. Iets koeler kan ook, al neemt de kans op succes af. Kouder dan 15 graden is een no-go.
Naast de temperatuur moet de aarde ook vochtig genoeg zijn. Met de nadruk op vochtig. Zorg ervoor dat de aarde niet drijfnat is. Het zaadje moet nadat het is ontkiemd zelf op zoek naar vocht in de bodem. Wanneer je het zaadje verzuipt, zal ze minder snel ontkiemen. De kans dat er een zaailing boven de grond komt wordt kleiner.
Ga je onbehandelde wietzaadjes planten in aarde? Volg dan deze stappen:
- Check of de temperatuur in de ruimte waar de pot staat geschikt is.
- Maak met een pen, theelepeltje of je vingerkootje een gaatje in de aarde van ongeveer een halve centimeter diep.
- Leg het zaadje in het gaatje en bedek het voorzichtig met aarde. Niet aandrukken!
- Maak de aarde vochtig en niet drijfnat. Check de dagen nadat het zaadje hebt geplant of de aarde nog vochtig genoeg is en bewater anders bij.
- Laat het zaadje rusten en ga in geen enkel geval kijken of het al is ontkiemd. Na 3 tot 14 dagen zul je een zaailing boven de grond uit zien komen.
Ontkiemde wietzaadjes planten
Ontkiemde Wietzaadjes Planten
Zoals we eerder al zeiden: het beste is om je wietzaadjes te ontkiemen voordat je ze gaat planten in aarde. Op deze manier heb je simpelweg meer zekerheid dat je zaden ook echt ontkiemen, een zaailing boven de grond uitkomt en uitgroeit tot een gezonde wietplant. Je kunt op verschillende manieren ontkiemen. Methoden en instructies zijn te vinden in een eerder artikel over wietzaadjes ontkiemen.
Ontkiemde wietzaadjes planten werkt bijna precies hetzelfde als direct in de aarde planten. Als je zaadjes zijn ontkiemd, kun je de bovenstaande instructies gebruiken. Check dus goed of de temperatuur goed is en maak op dezelfde manier een gaatje in de aarde. Maar let op: als je een ontkiemde wietzaadjes gaat planten, is het belangrijk dat het worteltje naar beneden in de aarde wordt geplaatst. Verder werkt het precies hetzelfde.
Stekgrond, Sprouts en Spongepots
Je kunt ervoor kiezen om wietzaadjes direct in een grote pot te plaatsen. De pot waar je de plant de gehele kweekcyclus in door wilt laten brengen. Soms is dat echter niet zo handig. Wanneer je direct wietzaadjes plant in de aarde is het bijvoorbeeld moeilijker om de ideale vochtigheid voor het zaadje vast te houden. Een ander belangrijk punt is dat je een zaailing (jonge wietplant) het beste in aarde kunt laten groeien dat weinig voedingsstoffen bevat. Pas als de wietplant in de groeifase komt, is het groot en sterk genoeg om al die voedingsstoffen te verwerken.
Om de bovenstaande redenen wordt er soms voor gekozen om te ontkiemen in stekgrond, sprouts of spongepots. Dit zijn kleine mediums die ideaal zijn voor het ontkiemen en de zaailing fase. Zonder overbelasting door voedingsstoffen. Wanneer je wietzaadjes gaat planten in dit soort mediums, kun je wachten tot het medium vol gegroeid is met wortels. Op dat moment kun je de sprouts, stekgrond of spongepots overpotten naar de grotere pot. De pot met aarde en voldoende voedingsstoffen, waar je wietplant de rest van haar leven zal verblijven.
Ontkiemde wietzaadjes planten in een sprout pad
Wanneer Wietzaadjes Planten?
Een goede vraag is wanneer je de wietzaadjes het beste kunt planten. Als je eerst gaat ontkiemen, kun je gaan planten wanneer het worteltje zichtbaar is. Bij een binnenkweek maakt het niet veel uit wanneer je wietzaadjes gaat planten. Bij een buitenkweek is het tijdstip meer van belang. Wietplanten gaan vaak pas na IJsheiligen naar buiten. Dit is het moment waarop de kans op nachtvorst nihil is. IJsheiligen valt vaak in de tweede week van mei. Je kunt er ook voor kiezen om je wietzaadjes eerder te planten. Bijvoorbeeld als je gaat voorgroeien.
Voorgroeien en Verpotten
Om niet verder van de kern van dit artikel af te wijken, verwijzen we je graag door naar twee eerdere blogs waarin we uitleg geven omtrent wiet voorgroeien en verpotten. Waarom je wiet zou moeten voorgroeien en instructies voor het verpotten van wietplanten, vind je via de onderstaande links.