Help, paarse wiet! Hoe komt dat eigenlijk? Anthocyanen zijn de stoffen die je wiet paars, blauw of rood maken. Geen paniek – die stofjes zijn juist hartstikke goed voor je. Ook je plant wordt er prachtig van – nou ja, in 90% van de gevallen. Wil je weten hoe je die paarse kleur stimuleert tijdens het kweken? Of wat de beste strains zijn voor paarse wiet? Je leest het hier.
Paarse Wiet?
Lang niet iedere wiet wordt paarse wiet. Dat komt omdat er verschillen zitten in de samenstelling van stoffen in een plant. Eén van die soorten stoffen zijn de anthocyanen. Dat is het spul dat wiet die blauwpaarse kleur geeft. Er zijn zelfs hele wiet families die bekend staat om een grote hoeveelheid anthocyanen. Met wiet familie bedoelen we net zoaiets als haze of skunk. Je verzint het niet: blue en purple wiet!
Enkele van de meest bekende soorten uit de blue familie:
Ook de purple familie staat erom bekend paars te kunnen kleuren tijdens de bloei.
- Purple Haze
- Purple #1
- Grandaddy Purple
- Candyland
- Sherbert
- Purple Skunk
Ongeveer 90% van deze soorten kleurt uiteindelijk paars tijdens de bloei. Waarom niet allemaal? Dat heeft te maken met de genetica in deze planten. Geen van deze wietplanten heeft pure genetica. Ze hebben roots in allerlei andere soorten. Enkele van de belangrijkste gezamenlijke voorouders zijn een Oacaxan (legendarische Mexicaanse sativa) en twee landrassen – een indica en een Thaise sativa wiet die paarse toppen vertonen tijdens het bloeien. Het zou kunnen dat de genen die de mooie kleur activeren niet “aan” staan in het zaadje dat jij hebt geplant. Daarom kun je niet met zekerheid zeggen of jouw Blueberry ook daadwerkelijk pimpelpaars wordt. Maar je kunt het wel beïnvloeden.
Hoe krijg je paarse wiet?
Gouden tip: voer aan het einde van de bloei van jouw wietplant koude lucht toe. Hoe paars de wiet uiteindelijk wordt, is in grote mate afhankelijk van de temperatuur tijdens de bloeifase. Lagere temperaturen zorgen volgens Dutch Passion voor kleurrijke planten. Koude nachten tot net onder de 10 graden Celsius doen het goed, maar pas op dat je het verschil tussen dag en nacht niet te groot maakt. Verder zegt Dutch Passion ook dat wiet buiten in de volle grond een stuk vatbaarder is voor paars, rood en blauw in bloem en blad dan wanneer je binnen bij kunstlicht kweekt.
Het bladgroen verhult de paarse kleur tot aan de laatste periode van de kweek. Daar komt bij dat “blauwe” planten, dus wietsoorten die paars in de bladeren en toppen krijgen, tijdens de eerste drie weken van de bloei langzamer op gang komen dan vergelijkbare soorten. Maar na drie weken schieten ze opeens in de bloei en halen ze het in. Oogst dus niet te vroeg met deze mooie plantjes, want je geduld wordt beloond met een schitterende opbrengst! Wil je een kweekschema zien voor Purple Haze en Blueberry? Bekijk dan dit artikel.
Geef je Purple Haze, Blueberry of Grandaddy Purple een paar druppels Bud Candy tijdens de bloei. Bud Candy verhoogt onder andere de smaak, maar ook de productie van anthocyanen in je wiet. Die stofjes zorgen namelijk tijdens de bloei en bij koudere temperaturen voor paars-kleurende wiet.
Geen paarse wiet, maar wel last van Paarse Steeltjes? Lees de handige blog!

Voordelen van paarse wiet
Naast dat zo’n blauw-paars-rode wietplant schitterend is om te zien, hebben die anthocyanen (weet je nog, die stofjes die wiet die kleuren geven) ook kwaliteiten waar we werkelijk wat aan hebben. Verder kun je anthocyanen ook in rode kool, bosbessen, goji bessen en bramen vinden. Die geven namelijk ook deze plantjes hun kenmerkende kleur. Je weet misschien dat deze allemaal vol zitten met antioxidanten. Het is bekend dat anthocyanen zelf krachtige antioxidanten zijn, maar een onderzoek uit 2009 laat zien dat de paarse stofjes ook pijnstillende, neuroprotectieve en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Zo, purple haze begint bijna op groente te lijken.
Het mooie van deze medicinale eigenschappen? Je wiet hoeft er niet paars van te kleuren. Blueberry, Blue Dream en Purple Haze bevatten deze stoffen hoe dan ook. Koude nachten in de bloei of niet.
Bronnen:
- “An examination of anthocyanins’ and anthocyanidins’ affinity for cannabinoid receptors”. Korte, G. Dec 2019. Beschikbaar: (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20041802).
- “Blauwe Familie”. Dutch Passion. Beschikbaar: (https://dutch-passion.com/nl/cannabis-families/blue-family).
- “Dutch-Headshop Blog”. Beschikbaar: (https://www.dutch-headshop.nl/blog)